Kuraklık kapımızda

 

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Antalya Şube Başkanı Vural Şahin, tarımsal kuraklığın ülkenin ve Antalya’nın sorunu olduğunu belirterek, bu konuda ileriye yönelik çok acil eylem planları oluşturularak, çalışmaların hızlandırılması uyarısında bulundu.

------------

 

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Antalya Şube Başkanı Vural Şahin, kuraklık konusunda çok ciddi uyarılarda bulundu. Suyunu hayatın kaynağı olan bir bileşim olduğunu kaydeden Şahin, su olmadan hiçbir canlı türünün yaşamını devam ettiremeyeceğini ifade etti. Şahin, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Suyun olmadığı veya optimum seviyesinin altına düştüğü durumlarda ise kuraklık kavramından bahsedilir. Kuraklık; yağışların normal seviyelerinin altına düşmesi sonucu, arazi ve su kaynaklarının olumsuz yönde etkilenmesi ve hidrolojik dengenin bozulmasına neden olan bir doğa olayı olarak tanımlanır. Tarımsal kuraklık ise toprakta bitkinin ihtiyacını karşılayacak miktarda suyun bulunmaması olarak tarif edilebilir. Her tarımsal kuraklıkta meteorolojik kuraklık meydana gelmekle birlikte, her meteorolojik kuraklıkta tarımsal kuraklık yaşanmamaktadır.”

 

SERACILIK YAYLAYA KAYDI

“Antalya’nın farklı topoğrafik yapısı, iklimsel değişkenliği ve bitkisel ürün çeşitliliğindeki zenginliği de beraberinde getirir. Sadece tarımsal açıdan değil aynı zamanda yerleşim yönünden de geçici veya kalıcı göç almasına da neden olur. Farklı ekolojik özellik gösteren bu alanlar sahil ve yayla bölgesi olarak tanımlanmaktadır. Sahil bölgesinde yetiştirilen tarımsal ürün deseni ile rakımı daha yüksek olan, yayla bölgelerinde yetiştirilen tarımsal ürün deseni arasında da ciddi farklılıklar bulunmaktadır. Yerleşim ve turizm daha çok sahil kesiminde iken yayla bölgeleri yaz aylarında nüfusun ve yetiştiriciliğin arttığı alanlardır. Ancak özellikle son yıllarda artan ülke nüfusunun ve yurtdışı sebze talebinin karşılanması amacı ile sahilde yaz aylarında yapılamayan seracılık, yayla alanlarına doğru kaymaya başlamış, böylece yayla kesiminde özellikle ilkbahar yaz aylarında nüfus artışı başlamıştır.

 

SUYUN YÜZDE 82’Sİ TARIMA

Şahin, açıklamasında Antalya’nın su potansiyeli hakkında da bilgi verdi. Antalya’nın su varlığının yüzde 82’sini tarımsal amaçla kullandığını hatırlatan Şahin, “Antalya’nın su potansiyeli incelendiğinde; yıllık ortalama yağışın, 1085 mm; yıllık kullanılabilir yerüstü su potansiyelinin (YÜS) : 15,645 milyar m³/yıl,  yıllık kullanılabilir yeraltı su potansiyelinin (YAS) : 0,5534 milyar m³/yıl,  yıllık toplam su potansiyelinin ise 16,198 milyar m³/yıl olduğunu görmekteyiz. Yine Antalya’nın yıllık su tüketimi incelendiğinde, elektrik enerjisi elde etmek için yıllık 6.0092 m3, tarımsal sulama için 1.081 m3 (yüzde 82), Antalya Büyükşehir içme suyu için 86 m3 (yüzde 7), ilçe ve köyleri için içme suyu olarak 76 m3 (yüzde 6), sanayi hayvancılık vd. için 38 m3 (yüzde 3) ve nihayetinde de turizm için 25 m3 (yüzde 2) su kullandığını görmekteyiz. Bir başka deyişle Antalya su varlığının yüzde 82 sini tarımsal amaçla kullanmaktadır” dedi.

 

+++++++++

 

KURAKLIK SİNYALİ ALIYORUZ

“Yapılan çiftçi görüşmelerinde özellikle kar yağışının azalması ile yayla bölgelerinde kuraklık sinyallerinin alınmaya başlandığı söylenmektedir” diyen Şahin açıklamasını şöyle sürdürdü: “Örneğin Korkuteli ilçemizde, meyvecilikte geçen sene 5 defa verilen suyun bu sene ancak 1 kez verilebildiği, çitçinin ağaçlarını korumak adına az meyve tutturmaya yönelik budama yaptığı, topraklarda suyu tutmak için önlem aldığı, bununda bazı mantari hastalıkları arttırdığı yönünde şikayetler alınmaktadır. Ülkenin pek çok yerinde yapılan sondajla sulama kuyularının ise yeraltı su dengesini bozduğu bilinmektedir. Geçen yıllarda 80 metreden gelen sular, bu sene 120- 130 metrelerden çekilmekte, daha çok enerji harcanırken, her yıl yeraltı kaynakları da tüketilmektedir.”

 

+++++++

 

ACİL EYLEM PLANI

OLUŞTURULMALI

 

Tarımsal kuraklığın ülkemizin ve Antalya’nın sorunu olduğunu vurgulayan Vural Şahin, bu konuda ileriye yönelik çok acil eylem planları oluşturularak, çalışmaların hızlandırılmasını istedi. Vural Şahin’in önerileri şu şekilde: “Belirlenen tarım havzalarında, tarımsal ürünlerin en uygun yetişme alanları, su varlıkları da dikkate alınarak tespit edilip tarımda suyun etkin kullanımı sağlanmalıdır. Sulama iletim sistemleri modernize edilmelidir. Tarımsal amaçlı yeraltı sularının etkin kullanımı sağlanmalıdır. Bitkisel üretim, hayvansal üretim, arıcılık ve yurtiçi su ürünleri yetiştiriciliği de dahil olmak üzere kuraklıktan en fazla etkilenen sektörlere ve üretimlere yönelik, teşvik programları oluşturulmalıdır. Bitkisel ve hayvansal üretim politikaları kuraklık riski göz önüne alınarak düzenlenmelidir.”

 

GEREKİRSE YASALAR DEĞİŞTİRİLMELİ

“Gerekirse yeni yönetmelikler ve yasalar geliştirilmelidir. Toprakta bulunan suyun muhafazasını artıran arazi kullanım teknikleri geliştirilecek, en önemli doğal su deposu olan toprakların korunması ve geliştirilmesine yönelik arazi kullanım planlamaları yapılmalıdır. Başta çiftçiler olmak üzere, suyu tüketen her yaştan her kesime suyu optimum kullanma eğitimleri verilmelidir. Kuraklıktan daha az etkilenen tür ve çeşitler geliştirilmelidir. Su hasadı yapılmalıdır. Bölgelere göre ürün deseninin belirlenmesine yönelik çalışmalar yapılmalıdır. Az işlemeli tarım teknikleri yaygınlaştırılmalıdır.  Anız yakılmasının önlenmesi ve anızlı toprak işleme tekniklerinin geliştirilmesi gerekmektedir.” Kubilay ELDEMİRCİ

 

 

 

 

 

 

 

Hobiyle Başladı Dünyaya Ürün Satmaya Başladı Hobiyle Başladı Dünyaya Ürün Satmaya Başladı

  

Editör: TE Bilisim