Akdeniz Üniversitesi ile Kumluca Ticaret ve Sanayi Odası'nın (KUTSO) ortaklığında ve Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı'nın desteğiyle hayata geçirilen "Batı Antalya Tropik Meyve Üretim ve Yaygınlaştırma Merkezi Projesi" kapsamında, tropik meyve türleriyle ilgili araştırmalar sürmektedir. Bu projeye Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Kumluca Tarımsal Kalkınma Kooperatifi de iştirak etmektedir. Kumluca Meslek Yüksekokulu'nun uygulama ve araştırma arazisinde kurulan modern serada, 17 tropik meyve türünün 39 çeşidiyle ilgili bölgede adaptasyonu araştırılmaktadır. Proje, Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamide Gübbük'ün koordinatörlüğünde yürütülmektedir.

Bölge Çiftçisi Yeni Türlerle Tanıştı

Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cengiz Toker, serayı ziyaret ederek yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı. Toker, bu proje ile bilimsel ve yenilikçi bir yaklaşım ile bölgedeki mesleki bilgi ve becerilerin geliştirilerek yeni türlerin ülkemize kazandırılmasının hedeflendiğini belirtti. Ayrıca, Kumluca Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. H. Kürşat Çelik, projenin kapsamında kurulan modern serayı ve bahçedeki adaptasyon çalışmalarını anlattı.

17 Farklı Tür Tropik Meyve

Kumluca Meslek Yüksekokulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü Öğretim Üyesi Öğr. Gör. Dr. Lokman Altınkaya, proje kapsamında serada mango, passiflora, guava, pitaya, papaya ve plantain grubu muzların çoğaltımlarının yapıldığını ve demonstrasyon amaçlı dikimlerinin gerçekleştirildiğini belirtti. Ayrıca, mango, karambola, çerimoya, white sapote, makadamiya fındığı, ice cream bean, jambolan ve zerdeçal gibi türlere ait 39 farklı çeşidin adaptasyon çalışmalarının devam ettiğini ifade etti.

Bölgeye Uyum Sağlayacağı İzlenimine Varıldı

Öğr. Gör. Dr. Lokman Altınkaya, projenin ilk bölümünün bölgede tropikal üretimin gelişimi için umut verdiğini vurgulayarak, tropik meyvelerin bölgeye başarılı bir şekilde uyum sağlayacağı yönünde izlenimlerinin olduğunu belirtti. Altınkaya ayrıca, projenin kapsamında tropik meyve yetiştiriciliği eğitimlerinin de verildiğini ve bu sayede öğrencilerin teorik eğitimlerini almanın yanı sıra uygulama imkânı bulduklarını ifade etti.

Tokat'ın ilçesindeki Zinav Gölü doğa tutkunlarını kendine hayran bırakıyor Tokat'ın ilçesindeki Zinav Gölü doğa tutkunlarını kendine hayran bırakıyor

Katma Değeri Yüksek Türler Kazandırılacak

Öğr. Gör. Dr. Lokman Altınkaya, projenin sonucunda birçok bilimsel çalışmanın yürütülmesine olanak sağlanacağını ve doğru fidanların üretiminin destekleneceğini belirtti. Ayrıca, tropik meyvelerin tanınırlığının artırılacağını ve öğrencilere ve üreticilere bu konuda eğitim verileceğini söyledi. Altınkaya, böylece bilinçli tropik meyve yetiştiriciliğinin yapılarak ülkeye yeni katma değeri yüksek türlerin kazandırılmasının sağlanacağını ifade etti.

Projenin Bütçesi Yaklaşık 2 Milyon 500 Bin Lira

Proje ekibi, koordinatörlüğünü Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamide Gübbük'ün yaptığı proje için yaklaşık 2 milyon 500 bin lira bütçe ayrıldığını belirtti. Projeye, Kumluca Meslek Yüksekokulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü Öğretim Üyesi Öğr. Gör. Dr. Lokman Altınkaya da dahil olmak üzere birçok isim katkı sağlamaktadır.

Kaynak: Bülten