Konya'nın Kulu ilçesinde 55 yıl önce su taşkınlarını önlemek amacıyla oluşturulan ve tatlı su kuşlarının önemli yaşam alanlarından biri olan Gökgöl Gölü, tamamen kurudu. 50 hektar büyüklüğündeki bu göl, geçmişte zengin bir kuş ve balık çeşitliliğine ev sahipliği yapıyordu. Ancak, hem iklim değişikliği hem de yerel çiftçilerin su kaynaklarını kullanmaları nedeniyle gölde bu yıl su kalmadı.

Manavgat'ta Yüzer GES Projesi İptal Edildi! Zafer Halkın Manavgat'ta Yüzer GES Projesi İptal Edildi! Zafer Halkın
Konya'daki Gökgöl Gölü 55 Yıl Sonra Tamamen Kurudu

Gökgöl Gölü, 1969 yılında Samsam Deresi'nin taşkınlarını kontrol altına almak amacıyla Devlet Su İşleri tarafından yapılan bir setle oluşmuştu. Göl, 1970'ten 2023'e kadar su kaynaklarından beslenmişti. Ancak bu yıl göldeki su tamamen çekildi ve doğal yaşamın sona ermesine yol açtı.

Tabiat Canlılığı Kalmadı

Mahalle sakinlerinden Hasan Gölcük, gölün tarihçesi hakkında bilgi verdi. Gölcük, "Samsam Gölü dolup taştığı için evlere zarar vermeye başlayınca 1969'da Devlet Su İşleri kanal açtı ve suyun önüne Kozanlı Belediyesi bent yaparak Gökgöl'ü ortaya çıkardı. 1970'ten 2023'e kadar su vardı. Bu yıl da çiftçiler tarafından suyun kesilmesi ve iklim değişikliği nedeniyle göl tamamen kurudu. Göl artık beslenmemeye başladı. Tabiat canlılığı kalmadı." dedi.

Gölün geçmişte 185 kuş türüne ev sahipliği yaptığını belirten Gölcük, aynı zamanda gölde balık çeşitliliğinin de oldukça zengin olduğunu ifade etti. Gökgöl'ün kurumasının Tuz Gölü'ne zarar vereceğini belirten Gölcük, "Kuş gözlemcileri aylarca kalıyorlardı, kuşlarla ilgili çok çalışmalar vardı. Gökgöl'ün kuruması Tuz Gölü'ne zarar verir çünkü Tuz Gölü'nü besliyordu. Artık Gökgöl'ü görmek istemiyorum, o manzaraya içim acıyor. Biz balık tutmaya giderdik, piknik yapardık. Kozanlı dışından insanlar pikniğe gelirdi, Kayseri'den bile gelen vardı" şeklinde konuştu.

Kaynak: AA