İzmir'in Konak ilçesinde Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü'ne ait bir parselin özelleştirilmesi sonrasında İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun aldığı yüksek yapılaşma kararına karşı dava açtıklarını duyurdu. Başkan Mutlu, 'Yürütmenin durdurulması ve iptali için hukuki yollara başvurduk,' ifadelerini kullandı.
İmar Mevzuatına Aykırı Yapılaşma Planı
Söz konusu parselin, daha önce Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 1990 yılında onaylanan imar planında otel alanı, park alanı ve yaya yolu olarak belirlendiğini hatırlatan Başkan Çınarlı Mutlu, 'İmar mevzuatına göre parselin cephe aldığı yol dikkate alınarak kat sayısının en fazla 8 kat olması gerektiği belirtilmiştir.' dedi. Ayrıca, yapılaşma planlarının, tescilli yapılardan çekme mesafeleri ve çevre plan koşullarının bütüncül olarak değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.
Kordon Tarihi Sit Alanı Tehlike Altında
Konak Belediyesi, önerilen yükseklik kararının Kordon Tarihi Sit Alanı üzerinde olumsuz etkiler yaratacağı ve altyapı sistemlerine ek yük getireceği endişesiyle harekete geçti. Başkan Mutlu, 'Uyarılarımız dikkate alınmadığı için hukuki mücadele başlattık,' diye ekledi.
'İzmir Halkına Söz: Güvenli ve Nitelikli Bir Kent İçin Çalışacağız'
Başkan Çınarlı Mutlu, '31 Mart 2024 seçimleri sonrası, Konak'ta yaşayan vatandaşlarımızın iradesiyle göreve başladığımızdan itibaren tüm iş ve işlemlerimizi Anayasa, kanun ve yönetmeliklere uygun olarak gerçekleştiriyoruz,' diyerek İzmir halkına güvence verdi. Konak'ta yaşayanların sağlıklı, güvenli ve nitelikli bir kentte yaşamalarını sağlamak için tüm güçleriyle çalışmaya devam edeceklerini belirtti.
Konak Belediyesi'nden yapılan açıklamanın tamamı şöyle:
'Geçmişte mülkiyeti Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü adına kayıtlı iken Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun 30.04.2009 tarihli ve 2009/20 kararı ile özelleştirilen ve İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun 11.06.2024 tarihli ve 17792 sayılı kararı ile 3641 ada 1 parselde zemin+18 kat/65 metreyi geçmeyecek şekilde bir yapılaşma kararının önünün açılması istenmektedir. Bu karara öncelikle karşı oy ve sonrasında ise yürütmesinin durdurulması ve iptali talebiyle Belediyemizce dava açılmıştır.
Şöyle ki;
-Mülga Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanarak 08.10.1990 tarihinde onaylanan 1/1000 ölçekli imar planı değişikliğinde kısmen TAKS:0.60 KAKS:3.50 yapılaşma koşullu Otel Alanı, kısmen Park Alanı ve kısmen de Yaya Yolu olarak belirlenen ancak herhangi bir bina yüksekliği belirlenmeyen söz konusu parselin imar mevzuatı doğrultusunda uygulama imar planlarında yapılaşma koşullarına ilişkin olarak kat yüksekliklerinin belirlenmesi gerektiği,
-İmar mevzuatına göre parselin cephe aldığı 24.50 metre genişliğindeki taşıt yolu dikkate alınarak kat adedinin en fazla 8 kat olarak belirlenmesi gerektiği, ayrıca anılan taşınmaza yönelik yapılaşmaya ilişkin hususların tescilli yapılardan çekme mesafeleri, yapılara nasıl fonksiyon yükleneceği gibi aşamaların proje özelinde değil imar planı kararı olarak/plan değişikliği kapsamında bütüncül olarak çevre plan koşullarının dikkate alınmasının zorunlu olduğu,
-Öngörülen yükseklik kararının Kordon Tarihi Sit Alanı üzerinde olumsuz etki yaratacağı ve ulaşım başta olmak üzere tüm altyapı sistemleri üzerinde ek yük getireceği şeklindeki uyarılarımız dikkate alınmadığı için Belediyemizce hukuk yoluna gidilmiştir.
Değerli İzmirliler;
Bilinmesini isteriz ki, 31 Mart 2024 seçimleri sonrası Konak'ta yaşayan komşularımızın iradesiyle seçilerek göreve başladığımızdan itibaren yaptığımız tüm iş ve işlemler Anayasa, kanun ve yönetmeliklerin Belediyemize sağladığı görev, yetki ve sorumluluklar dahilinde gerçekleştirilmektedir. Konak'ta yaşayan vatandaşlarımızın sağlıklı, güvenli ve nitelikli bir kentte yaşamaları için tüm gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.'