Kış aylarında taze sebzelerden faydalanmak için hazırladığınız kışlık konserveler, soğuk günlerde sağlıklı ve lezzetli bir alternatif sunar. İşte, evde kışlık konserve yapımı için detaylı tarif ve püf noktaları.

Kışlık konserve tarifi

10 kilogram domates
1 kilogram yeşil biber
1 kilogram acısız sivri biber
5-6 adet kapya biber
1 çay bardağı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı tuz

Konserveyi Koymak İçin:

10-15 adet orta boy kavanoz
10-15 adet kullanılmamış kapak

Kışlık konserve nasıl yapılır?

Domateslerin Hazırlanması:

Eski Bakan’ın planına iptal! Medipol inşaatı mühürlendi Eski Bakan’ın planına iptal! Medipol inşaatı mühürlendi

Domateslerin kabuklarını soyun. Kabukları sıcak suda bekleterek kolayca soyabilirsiniz.

Biberlerin Hazırlanması:

Biberleri temizleyip çekirdeklerini ayıklayın (sivri biberler hariç).

Sebzelerin Doğranması:

Domatesleri ve biberleri ayrı ayrı doğrayın.

Sebzelerin Pişirilmesi:

Büyük bir tencereye sıvı yağı ekleyin ve biberleri ekleyip biraz pişirin.
Yumuşayan biberlere doğranmış domatesleri ilave edin ve karıştırarak pişirin. Tencerenin kapağını kapatmayın ki buharında pişip sulanmasın. En az 2 saat kısık ateşte pişirin.

Kavanozlara Doldurma:

Pişen karışımı kavanozlara doldurun ve kapaklarını kapatıp temiz bir örtü üzerine ters çevirin. Kavanozları sıcak şekilde kapatmaya özen gösterin.

Kavanozların Soğutulması:

Kavanozları ters bir şekilde en az 1 gün bekletip, ertesi gün güneş almayan kuru bir yerde muhafaza edin.

Püf noktası

Kavanozları kullanmadan önce mutlaka bulaşık makinesinde iyice yıkayın. Eski kapakları kaynatıp, temiz bir bezle kurulayarak kullanabilirsiniz. Ancak yenilerini tercih etmeniz daha iyi olacaktır.

Kışlık hangi konserveler yapılır?

Bamya Konservesi
Domates Konservesi
Taze Fasulye Konservesi
Domates Püresi Konservesi
Közlenmiş Patlıcan Konservesi
Közlenmiş Biber Konservesi

Kaynatarak konserve nasıl yapılır?

Ağzı açık ve içinde sıcak su bulunan bir tencereye kavanozları dik vaziyette yerleştirin. Su, kavanozların 3-4 parmak üzerine çıkmalı.

Tencereyi ısıtın ve su kaynamaya başladıktan sonra 18-20 dakika kaynatın. Kavanozları sudan çıkarıp serin ve gölge bir zemine dizin.

Doğru Konserve Nasıl Yapılır?

Kullanılacak besin hafif soteleme işleminden geçirilip sıcak şekilde kavanozlara eklenmelidir. Bu, konservenin ömrünü uzatır. Konserve kavanozlarının güvenlik testinden geçmesi gerekir.

Konservelerin bozulmaması için ne yapmalı?

Konserveler açıldığı gün veya 1-2 gün içinde tüketilmelidir. Oda sıcaklığında veya buzdolabında saklanmalıdır. Çok sıcak ya da derin dondurucuda muhafaza edilen konserveler lezzetlerini kaybedebilir.

Ev Yapımı Konserve Ne Kadar Dayanır?

Ev yapımı konserveler, malzemeye ve yapım şartlarına göre ortalama 3 ila 9 ay bozulmadan saklanabilir.

Kışlık Konserveler Hangi Ayda Yapılır?

Sonbahar, kışlık konserve hazırlama mevsimi olarak bilinir. Sonbaharın gelmesiyle birlikte kış aylarında tüketilecek sebzeler için konserve hazırlıkları başlar.

Çiğ Domates Konservesi Ne Kadar Kaynatılır?

Çiğ domates konservesi orta hararetli ateşte en az 45-60 dakika kaynatılmalıdır.

 

Kaynak: Haber Merkezi