Kış aylarında bağışıklık sisteminin sebze ve meyvelerle desteklenmesi gerekiyor. Uzmanlar sofralardan eksik etmemek gereken besinleri öne çıkarıyor. Adana'dan Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Akgül, sebze ve meyvelerin çevresel şartlara dayanıklılığımızı artırmak için fenolik bileşikler içerdiğine dikkat çekti. Fenolik bileşiklerin antioksidan, bağışıklık güçlendirici, kansere, mikroplara, enflamasyona ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu özellik gösterdiğini ifade eden Akgül, 5 gıdaya dikkat çekti:

Kışın Sofralardan Eksik Edilmemesi Gereken 5 Besin 1

Meme İmplantı Emzirmeye Engel Olur Mu? Meme İmplantı Emzirmeye Engel Olur Mu?

Bal Kabağı Çekirdeği: Kanser ve Prostat Hastalıklarına Karşı 

Bal kabağı çekirdeği; protein, beta karoten, tokoferol ve PUFA (çoklu doymamış yağ asitleri), E vitamini ve fenolik bileşikler bakımından zengin. Fosfor, magnezyum, demir, çinko, potasyum, manganez mineralleri içeriyor. 100 gr bal kabağı çekirdeği yaklaşık; 6 gr lif ve 30 gr protein içeriyor. Lif içeriği sayesinde bağırsaklara dost gıdalardan biri. Antioksidan, inflamasyonlara karşı koruyucu, hiperglisemi kontrolüne yardımcı, inflamasyonlara, kansere ve prostat hastalıklarına karşı koruyucu etki gösteriyor. Enerji içeriği yüksek olduğu için porsiyonları kontrol etmek gerekiyor.

Kışın Sofralardan Eksik Edilmemesi Gereken 5 Besin 3

Bal: Bağışıklık Sistemini Koruyor

Arıların ürettiği balın faydalarının yüzyıllardır biliniyor. Bal bağışıklık sistemini güçlendiren, antimikrobiyal, kansere karşı koruyucu özellik taşıyor. Ana bileşenleri su ve karbonhidrattan oluşan balın yapısında antioksidan özellik gösteren fenolik bileşikler bulunuyor. Bal öksürüğe iyi gelen, balgam söktürücü, boğaz ağrısı semptomlarının azalmasına yardımcı olan, içerdiği enzimler sayesinde sindirimi kolay, prebiyotik içeren, yaraların iyileşmesine yardımcı olan pek çok hastalığa karşı koruyan ve tedaviye katkı sağlayan fonksiyonel bir gıda. Bal içerdiği B grubu kompleks vitaminler ve C vitamini ile bağışıklığı destekliyor.

Kışın Sofralardan Eksik Edilmemesi Gereken 5 Besin 5

Brokoli: Çok Faydalı ama Pişirme Yöntemine Dikkat!

Brokoli bağışıklık sistemini destekleyen fitokimyasallar ve antioksidan ile kansere karşı mücadeleyi güçlendiren glukosinolat bakımından oldukça zengin. Brokoli ailesine brüksel lahanası, karnabahar, yer elması, kıvırcık, mor ve karalahana ekleniyor. Brokoli lif, A,C ve K vitamini, polifenoller, potasyum, folat, demir gibi mineraller içeriyor. 2013 yılında yapılan bir çalışmada brokolinin; domates, havuç, üzüm ve patlıcandan daha yüksek fitokimyasal içerdiği tespit edildi. Brokolinin kansere karşı da koruyucu etkisi bulunuyor. Yüksek oranda C vitamini içeriyor. Ancak gıdalardan en iyi verimi almak için depolama, hazırlama ve pişirme yöntemlerine dikkat edilmeli. Yüksek sıcaklıkta C vitamini kaybı oluşuyor.

Kışın Sofralardan Eksik Edilmemesi Gereken 5 Besin 4

Kırmızı Pancar: Orta Kalorili Vitamin Deposu

Kırmızı pancar; karbonhidrat, nişasta, protein, vücut için gerekli aminoasitler, yağ asitlerini içeren, vitaminler ve mineraller açısından zengin, orta kalorili bir gıda. Bu gıda antioksidan, E, K, C ve A vitaminlerini içeriyor, önemli oranda B vitamini ile ayrıca folik asit, magnezyum, potasyum, kalsiyum, manganez, sodyum, bakır, fosfor, çinko, demir barındırıyor. Doğal kırmızı gıda pigmentleri içeren, biyoaktif bileşikler açısından son derece zengin bir sebze olan kırmızı pancar sağlığa olumlu etkileri bulunan betalain içeriyor ve en güçlü antioksidan özelliklere sahip ilk on sebze arasında yer alıyor.

Kırmızı pancarın çalışmalarla kanıtlanmış sağlık yararları arasında antioksidan, depresyona, bakterilere, virüslere, mikroplara karşı koruyucu, kolesterol önleyici, karaciğer koruyucu ve bağışıklık güçlendirici etkileri bulunuyor. Hipertansiyon, diyabet, kanser ve kardiyovasküler hastalıklara karşı koruyucu. İçerdiği antioksidanlar kolon kanserine karşı da koruyucu. Aynı zamanda iyi bir posa kaynağı ve tuvalete çıkışı rahatlatarak boşaltım süresini kısaltıyor.

Kışın Sofralardan Eksik Edilmemesi Gereken 5 Besin 2

Turp: Grip Döneminde Özellikle Tüketilmeli

Turp içerdiği antioksidanlar sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiriyor. C vitamini de içeren turp, DNA hasarının önlenmesi için de önemli bir kök sebze. Hücrelerin yapısı üzerine olumlu etki gösteriyor ve kansere, virüs ve bakterilere karşı koruyucu etki gösteriyor. Özellikle gribal enfeksiyonlar gibi bağışıklığın desteklenmesi gereken durumlarda turpu üzerine limon sıkarak ya da bal ile tatlandırarak da tüketebilirsiniz.

4 malzemeli sağlıklı pratik enerji topları 4 malzemeli sağlıklı pratik enerji topları

Kaynak: İHA