Kepez Belediye Meclisi, oybirliği ile tarihi bir karara imza attı, eski Belediye Başkanı Erdal Öner’in ihalesi olarak bir gece yarısı operasyonu ile Hollanda firması Turkmall’a verdiği Dokuma Fabrikası alanını uzlaşma yoluyla tamamen Antalya’ya kazandırdı. Tarihi anlaşma göre Turkmal firması sözleşme kapsamında ödediği paranın ihale edilmesi durumunda Dokuma’daki üst kullanım hakkından vazgeçiyor. Meclis, Turkmall’ın talep ettiği 38 milyon liranın ödenmesine oybirliği ile karar verdi..

Kepez Belediye Meclisi, dünkü olağanüstü toplantısında tarihi bir karar aldı, Hollanda firması Turkmall ile anlaşarak  Dokuma Fabrikası alanını tamamen Antalya’ya kandıran uzlaşma protokolünü oybirliği ile kabul etti.. 

Meclis’in olağanüstü toplantısında konuşan  Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, 12 yıldır süren Dokuma Park davasında Türk Mall Şirketi’nin davayı sulh yöntemi ile sonuçlandırmak istediğini belirtti. Tütüncü,’’ Şirket daha önce ödediği tutar olan 10 milyon 260 bin doların tekrar kendilerine ödenmesi koşuluyla davadan vazgeçti. Ayrıca şirket belediyeye yaklaşık 4 milyon harç yatırmış onu da istiyor. Toplamda 38 milyon 975 bin TL para ödeyeceğiz. Kasamızda 29 milyon 767 bin 370 TL paramız var. Geri kalan 9 milyon 707 bin 600 TL için meclisimizden borçlanma yetkisi istiyoruz’’dedi. Borçlanma yetkisi tüm partilerin kabul oyu ile oy birliği ile kabul edildi.

BORÇLANMA YETKİSİ OY BİRLİĞİ İLE KABUL EDİLDİ

2005 yılında dönemin AKP’li Kepez Belediye Başkanı Erdal Öner tarafından Hollanda firması Turkmall'a 49 yıllığına 60 milyon dolara tahsisi yapılan Dokuma Fabrikası ile ilgili çarpıcı gelişmeler yaşandı.  Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, Belediyenin 12 yıldır sürdürdüğü Dokuma Park davasında Türk Mall Şirketi’nin davayı sulh yöntemi ile sonuçlandırmak istediğini belirtti. Tütüncü,’’ Şirket daha önce ödediği tutar olan 10 milyon 260 bin doların tekrar kendilerine ödenmesi koşuluyla davadan vazgeçti. Ben de konuyu meclis gündemine getirdim. Ekim Ayı bitmeden konunun görüşülmesi ve işlemlerin 15 Aralık’a kadar tamamlamamız gerekiyor. Ödeyelim ve kurtulalım. 3-5 sene sonra dava sonuçlandığında belediyeye daha büyük maddi sonuç çıkacak. Bugün 38 milyon 975 bin TL ödemekle kurtulmak var. Yarın öbür gün dava sonuçlandığında bugünün şartlarında en az 100 milyon üstü para ödemek zorunda kalabiliriz. Bir yıllık yatırım bütçemizi alıp gidecek yazık günah değil mi?” dedi.

TÜM SÜRECİ AÇIK VE ŞEFFAF BİR ŞEKİLDE TÜM KAMUOYUYLA PAYLAŞTIM         

Dokuma alanının geçmişiyle ilgili hatırlatmalarda bulunan Tütüncü,’’ Dokuma alanı 2005 yılında Özelleştirme İdaresi tarafından bütün hak ve borçlarıyla Kepez Belediyesi’ne devredildi. Sonrasında aynı şekilde uluslararası boyutu olan şirketle ihalesiz bir protokol imzalanarak Dokuma Park’ın arkasına AVM, ön tarafına da parka dönüştürülmesine yönelik anlaşma sağlandı. Siyasi partiler, meslek odaları ve STK ve bir gazetecinin(İbrahim Akkaya) ortak girişimiyle sözleşmenin iptali için dava açıldı. 2009 yılının 10 Ocak’ında o zaman Başbakan olan Cumhurbaşkanımız şahsımı Kepez Belediye Başkanı adayı olarak görevlendirdiğinde Dokuma arazisinin çözümünü sağlayıp halka açılmasını sağlayacak çalışmaları yapacaksın ve Dokuma Park’ın halkın menfaatine kullanılması ve böyle bir ortamın Antalya’ya kazandırılmalı demişti. 2009 seçimlerinden sonra Dokuma Park ile ilgili bütün konuları, gelişmeleri, hukuki süreci, açık ve şeffaf bir şekilde başta belediye meclisinde olmak üzere tüm halkımızla paylaştım. Dokuma’nın yüzde 99.982’lik kısmı Kepez Belediyesi’ne ait’’diye konuştu.

TÜTÜNCÜ, HUKUKİ SÜRECİ ANLATTI

Göreve geldiği günden beri Dokuma Park alanı ile ilgili verdiği hukuki mücadeleleri anlatan Tütüncü,’’ 3 Nisan 2009’da başlayan belediye başkanlığım görevimde ilk amacımız yerel mahkemelerde görülen davaları çözüme kavuşturmak için çalışmalara başlamak oldu. 1 yılı aşkın bir sürede yerel mahkemelerdeki davalar sonuçlandı. Burada verilen karar Antalya için lehimizde olan bir karardı. Bizim istediğimiz de bu yöndeydi. 2013 yılında Dokuma’nın sözleşmeyle kurulmuş üst hakkı ve şirketle yapılmış sözleşme kaldırıldı. Önemli olan yapılan sözleşmeyi ortadan kaldırmaktı. Hukuken ortadan kaldırdık ama ortada bir sorun daha vardı. Bizim üst kullanım şerhini kaldırmamız gerekiyordu. Şirkete bu konuda bir ihtarname çektirmek kaydıyla bunların kaldırılmasını talep ettik. Onlarda bize ciddi bir alacaklarının olduğu yönde ihtarname çekti. Bizim istedikleri parayı ödememiz mümkün değildi ve mahkemeye gittik. 2013 yılının Aralık ayında tapu tescil davasını mahkemede açtık” şeklinde konuştu.

ŞİRKET SÜRECİN 15 ARALIK’A KADAR TAMAMLANMASINI İSTİYOR

Davanın devam ettiği süreçte karşı şirketin kendilerine ortak bir anlaşamaya varmak amacıyla teklifte bulunduğunu söyleyen Tütüncü,’’ Turkmall şirketiyle 2 aylık bir görüşmemiz oldu. Görüşmelerimiz sonrasında 2005 yılında ödenmiş parayı herhangi bir tazminat ödemeden ve belediyeye yatırılan yapı harçlarının iade edilmesi durumunda sen sağ ben selamet şeklinde bitirilmesi oldu. Bu son derece karlı bir iş oluyor. Neticede 2005 yılında yapılmış olan bir sözleşmeye dayanarak yatırılmış paranın iadesi. Normalde daha iyi bir sonuç çıkacağı yüzde 1 bile belli değil. Bu çerçevede şuan itibariyle belediye ve Dokuma A.Ş olarak adım atmış değiliz. Şirketten izin istedik. Belediye meclisimizde konuşmaya karar verdik. Antalyalılarla bu işi paylaşmamız lazım. Şehre ve Antalyalılara hesap veriyoruz. Bu şirket yabancı bir şirket olduğu için resmi Noel Bayramı öncesi tamamlamak istiyorlar ve bir de tatillerinin çok olması sebebiyle 15 Aralık’a kadar çözelim istiyorlar” dedi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve MİT Başkanı İbrahim Kalın Şam'ı Ziyaret Etti Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve MİT Başkanı İbrahim Kalın Şam'ı Ziyaret Etti

 38 MİLYON 975 BİN TL PARA ÖDENECEK                            

Türkmall şirketine 38 milyon 975 bin TL paranın ödenmesi gerektiğini belirten Tütüncü,’’ Kasamızda 8 milyon 111 bin 34 dolarımız var. Bunun karşılığı 29 milyon 767 bin 370 TL. Geri kalan 9 milyon 707 bin 600 TL için meclisimizden borçlanma yetkisi istiyoruz. Net olarak bunu ödediğimizde bütün sıkıntılar ve davalardan ebediyen kurtulmuş olacağız. Dokuma’nın tamamıyla halkın olacağı yönünde sıkıntılarımız kalmayacak. Sulh yoluna gidilmezse dava sonuçlandığı takdirde bugünün şartlarında 100 milyonun üzerinde bir fatura doğacak. Davanın da ne zaman sonuçlanacağı belli değil. Dava daha sonra biterse bu rakam daha da artacak. Bunu kim ödeyecek. Belediyenin bu yükle karşılaştığını bir düşünelim. Belediyenin durumu o zaman bu kadar paralarla dolu olabilecek mi? Ödeyelim ve kurtulalım” dedi.

SULH YÖNTEMİYLE ANLAŞMAYA VARMAK İSTİYORLAR

Dokuma A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı  AKP’li Meclis Üyesi Serhat Demir ise Dokuma alanı ve davalık olunan şirketle ilgili açıklamalarda bulundu.  Şuanda şirketin davayı sulh yöntemiyle çözmek istediğini ilk yatırdığı KDV ile birlikte 10 milyon 620 bin doları istediğini belirten Demir,’’ Şirket bu konuda anlaşma sağlamak istiyorlar. Bugünkü kurdan TL olarak hesaplandığı zaman 91 milyon 477 bin 493 TL. Bunun üzerine ödemenin 2 yılda ödenmesi planlanırsa 7 milyon 870 bin 744 TL’de faiz ödenmesi gerekecek. Avukatlık ve diğer harçlarla beraber bugün itibariyle biterse yaklaşık 100 milyon TL ödenmesi gerekecek. Şirketle sulh halinde ise 38 milyon 975 bin TL ödenecek.” Dedi.

ZEYBEK’TEN AKKAYA’YA TEŞEKKÜR

MHP Grup Sözcüsü  Adem Çelik, MHP olarak konuyu yakından takip ettiklerini ve borçlanma yetkisine olumlu oy kullanacaklarını söyledi. CHP Grup Sözcüsü Kadir Zeybek de, ’’ Bizi bu günlere getiren Antalya halkının odaların, siyasi partilerin meseleyi yargıya taşımaları oldu. Onun ötesinde şu an aramızda  bulunan o dönemde çadır eyleminin gerçekleşmesine öncülük eden İbrahim Akkaya ağabeyimiz var. Kendisine buradan teşekkürlerimi sunarım. Önemli bir misyon ve kamuoyunun oluşmasına katkı sundu’’dedi. Borçlanma yetkisi oy birliği mecliste kabul edildi.  DENİZ TOPKAYA

Editör: TE Bilisim