Antalya’nın geleceği Kepez’’ mottosuyla Eylül ayında başlayan ve her ay edebiyat, kültür ve sanat dünyasından önemli isimleri Antalyalılarla buluşturan Kepez Forum, bu kez Atatürk özel programı ile dikkat çekti. Programın konuğu tarihçi ve yazar Sinan Meydan, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kadın ve çocuğa verdiği önem üzerine çarpıcı bilgiler verdi.

A W326113 01

“Bizim Yolumuz Atatürk Yolu”

Antalya Kütüphanesi’nde gerçekleşen etkinliğin açılış konuşmasını Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz yaptı. Kocagöz, “650 bin nüfuslu, 55 ilden büyük, 7 bölgemizden ve 81 ilimizden insanın yaşadığı Kepez tam bir Türkiye mozaiği” diyerek Kepez’in eşsiz çeşitliliğine vurgu yaptı. “Bizim yolumuz Atatürk yolu. Çocuklarımız bizim geleceğimizdir, kadınlarımız Atatürk’ün dediği gibi, 'Yeryüzünde yapılan her güzel şey kadının eseridir’” ifadelerini kullandı.

Antalya İçin Hayati Proje! Büyükşehir ve Kepez Sel Afetini Önlemek İçin Çalışmalara Başladı Antalya İçin Hayati Proje! Büyükşehir ve Kepez Sel Afetini Önlemek İçin Çalışmalara Başladı

A W326113 02

Atatürk’ü En Çok Yaralayan Yetim Çocukların Durumu

Yazar Sinan Meydan, savaşlarda en çok etkilenenlerin kadınlar ve çocuklar olduğuna dikkat çekerek, Atatürk’ü en çok üzün ve düşünceye sevk eden konunun yetim kalan çocuklar olduğunu vurguladı. Meydan, Mustafa Kemal Paşa’nın 9 Kasım 1916'da Doğu Cephesi'ndeyken yazdığı hatıra defterinden şu satırları paylaştı: “Yollarda çok sayıda muhacir vardı. Bitlis'e dönüyorlardı, aç ve sefil hâlde. Ebeveynleri, 4-5 yaşındaki bir çocuğu yolda bırakmış. O da bir karı kocanın peşine takılmış, 100 metre geriden takip ediyordu. Kendilerini, çocuğu almadıkları için azarladım. 'Bizim evladımız değil' diyerek gözden kayboldular.”

Kurtuluş Savaşı’nın Zorlu Mücadeleleri

Meydan, Kurtuluş Savaşı başladığında 10 milyonluk nüfusun üçte birinin çocuklardan oluştuğunu ve bu çocukların çoğunun yetim ya da öksüz olduğunu dile getirdi. Türkiye Büyük Millet Meclisi açıldığında çözüm bekleyen en büyük sorunlardan birinin bu yetim çocuklar olduğunu söyledi. Bu kapsamda kurulan Himaye-i Etfal Cemiyeti'nin Atatürk’ün koruyuculuğunda faaliyete geçtiğini belirtti.

A W326113 06

Kadının Adı Yoktu

Kurtuluş Savaşı’nın sonunda 8 milyonluk nüfusun yüzde 50’sinden fazlası kadınlardan oluşuyordu, ancak bu kadınların ne medeni ne de siyasi hakları vardı. Meydan, “Cumhuriyet kurulurken, liseye giden 300 kız öğrencimiz bile yoktu” dedi. 
 

Kaynak: İHA