TMMOB Kimya Mühendisleri Odası, Kartalkaya Kayak Merkezi’nde 21 Ocak 2025 sabah saatlerinde meydana gelen ve 78 vatandaşın yaşamını yitirdiği, 51 kişinin de yaralandığı yangına dair bir açıklama yayımladı. Oda, bu acı olayın nedenlerinin yanı sıra alınması gereken önlemler ve denetim mekanizmalarındaki eksikliklere dikkat çekti.

“İÇ VE DIŞ DENETİMLERLE KONTROL EDİLMELİDİR”

Yapılan açıklamada, yangının önlenebilir bir acil durum olduğu vurgulanarak, “21 Ocak 2025 sabah saatlerinde Kartalkaya Kayak Merkezi’nde bulunan bir tesiste, henüz belirlenemeyen bir nedenle çıkan yangında 78 yurttaşımız yaşamını yitirmiş, 51 yurttaşımız ise yaralanmıştır. Bu faciada yaşamını yitiren tüm yurttaşlarımızın yakınlarına baş sağlığı, yaralılara ise acil şifalar diliyoruz. Yangın, önlenebilir ve alınacak önlemlerle etkileri azaltılabilir bir acil durumdur. Yapılması gereken mevzuatta ve standartlarda belirtilen her türlü önlemi almak ve uygulamaktır. Alınan önlemlerin işletilebilir olduğu periyodik bakım ve kontrollerle, iç ve dış denetimlerle kontrol edilmelidir” ifadelerine yer verildi.

2025 Bedelli Askerlik Yerleri ve Sevk Tarihleri Açıklandı! Nereden Bakılıyor? 2025 Bedelli Askerlik Yerleri ve Sevk Tarihleri Açıklandı! Nereden Bakılıyor?

Kimya Mühendisleri Uyardı: Alkole Uygulanan Vergi Yurttaşı Sahte Alkole Sürüklüyor Kimya Mühendisleri Uyardı: Alkole Uygulanan Vergi Yurttaşı Sahte Alkole Sürüklüyor

YANGIN GÜVENLİK ÖNLEMLERİ YETERSİZDİ

Açıklamada, yangının nedeninin yapılacak incelemeler sonrasında netlik kazanacağı belirtilse de, yangın güvenlik önlemlerinin eksik olduğuna dikkat çeken Kimya Mühendisleri Odası, “Çıkan yangının her ne kadar çıkış nedeni yapılacak incelemeler neticesinde açığa çıkacak olsa da başlangıç nedeninden bağımsız, tesiste yangın güvenlik önlemlerinin yeterince alınmadığı ve kontrol edilmediği anlaşılmaktadır” dedi. TMMOB Kimya Mühendisleri Odası, otellerin yangın güvenliği açısından özel bir sınıfa girdiğini, yangın güvenliği tekniklerinin ise hem yangın çıkmasını önlemek hem de başladıktan sonra etkilerini azaltmak için kritik olduğunu vurguladı. Özellikle 350 yataklı mevcut otelde otomatik yangın söndürme sistemi (sprinkler) ve diğer algılama sistemlerinin bulunmadığına işaret edilen açıklamada, bu tür önlemlerin zorunlu olduğu belirtildi.

DENETİM MEKANİZMALARI YETERSİZ

Oda, ülkemizdeki denetim mekanizmalarındaki yetersizliğe de dikkat çekti. Açıklamada şu sorulara yer verildi:

  • Uzun yıllardır işletilen otel kaç kere devletimizin hangi mercileri tarafından denetlenmiştir?
  • Denetimde eksiklikler bulunmuş mu?
  • Bulunan uygunsuzluklara takip denetimi yapılmış mı?
  • Otel iş sağlığı ve güvenliği hizmeti almakta mıdır?
  • İş güvenliği uzmanı tarafından bir denetim yapılmış mıdır?

Bu soruların yanıtlarının durumun çerçevesini belirleyeceğini vurgulayan TMMOB, denetimlerin yalnızca bir kez yapılıp bırakılmaması, devamlı takip denetimleriyle eksikliklerin giderilmesi gerektiğini ifade etti.

“DENETİMLER MESLEK ODALARI TARAFINDAN YAPILMALI”

Açıklamada, denetimlerin bağımsız meslek odaları tarafından yapılması gerektiği vurgulandı. “Bizler bu ülkenin mühendisleri olarak yapılmış olan sistemlerin periyodik olarak kamusal düzlemde denetlenmesi gerekliliğini savunuyoruz. Özel sektörün ve piyasaya devredilen denetim mekanizmasının yine piyasanın kurallarına takılacağı ve işlemeyeceği açıktır. Denetimin bilimin ve tekniğin gerekliliğini yerine getirecek Meslek Odaları tarafından yapılması gerekmektedir. Denetim sonrası mutlaka yaptırım uygulanmalıdır. Bu konuda elimizden gelen teknik desteği ve sahada kontrollerde yer alacağımızı ve işin takipçisi olacağımızı belirtmek isteriz” denildi.

Kaynak: Haber Merkezi