Son yıllarda kalp krizi vakalarının arttığını ve bu krizi geçirenlerin yaş ortalamasının düştüğünü belirten Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Kurtuluş Özdemir, Türk Kardiyoloji Derneği verilerine göre, genç nüfusun kalp krizi risk faktörlerini daha fazla taşıdığına dikkat çekiyor. Her yıl 300 bin kalp krizi vakasının görüldüğü Türkiye'de, kalp krizine bağlı ölümlerin sayısı 125 bini buluyor.

Gençlerde Kalp Krizi Riskini Artıran Faktörler

Yapılan çalışmalar, 25-44 yaş arasındaki kişilerin "kalp krizi riskiyle" daha sık karşı karşıya kaldığını ortaya koyuyor. Gençlerde obezitenin artması, tütün ve tütün ürünlerinin kullanımının düşmesi, kalp krizi risk faktörlerini tetikliyor. Prof. Dr. Kurtuluş Özdemir, gençlerdeki obeziteye ve tütün kullanımına dikkat çekerek, sağlıklı beslenme alışkanlıkları ve düzenli egzersizin önemini vurguluyor.

Sağlıklı Yaşam Kalp Krizi Riskini Azaltabilir

Kalp krizi risk faktörlerini ortadan kaldırmanın önemine vurgu yapan Prof. Dr. Özdemir, Akdeniz diyeti ile beslenmenin kalp sağlığı için kritik olduğunu belirtiyor. Şeker, un, tuz ve katı yağdan uzak durarak, sebze ağırlıklı beslenmek, protein olarak balık tüketmek, kalp sağlığını korumak için önemli. Tütün ürünlerinin kullanımının da kalp krizi riskini artırdığına dikkat çeken Özdemir, genç nüfusta bu risklerin daha da arttığını söylüyor.

Risk Faktörlerine Karşı Bilinçli Yaşam

Değiştirilemeyen risk faktörleri arasında genetik alt yapı, aile öyküsü ve yaş bulunuyor. Ancak sağlıklı yaşam tarzı seçerek, risk düzeyini minimuma indirmek mümkün. Prof. Dr. Kurtuluş Özdemir, düzenli egzersizin, sağlıklı beslenmenin ve bilinçli yaşamanın kalp krizi riskini azaltabileceğini belirtiyor.

Kaynak: İHA