Karaman'da 4 ay sürecek aşçılık eğitimi ile gençlere meslek edinme imkanı sağlayacak 'Mutfak Sanatlarının Turizme Katkısı' projesi törenle başladı.
Karaman Valisi Mehmet Fatih Çiçekli, Mevlana Kalkınma Ajansı’nın (MEVKA) desteği ve Karaman İl Özel İdaresi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ortaklığında 'Karaman’da Mutfak Sanatlarının Turizme Katkısı' projesi başladı. Açılış töreni katılımcılara Karaman’ın yöresel lezzetlerinin ikram edilmesi ve kursiyerlere başarı belgesi verilmesiyle sona erdi.
Karaman Öğretmenevi'ndeki törende konuşan İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ali Yener Terlemez, projenin Karaman’ın gastronomi turizmine katkı sağlamayı amaçladığını ve gençlerin aşçılık eğitimi ile meslek edinmelerine imkan sunacağını belirtti.
4 Milyon TL'lik Proje
MEVKA Genel Sekreteri İhsan Bostancı da proje hakkında şu açıklamaları yaptı:
"Karaman'da Mutfak Sanatlarının Turizme Katkısı Projesi, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinesinde yürütülen Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) çerçevesinde Karaman Valiliğiyle beraber yürüttüğümüz bir projedir. Karaman'da Mutfak Sanatlarının Turizme Katkısı Projesi de SOGEP çerçevesinde yürüttüğümüz bir çalışmadır. Bu projede ajans olarak yaklaşık 3 milyon lira kaynak tahsis ettik. Projemiz Özel İdaremizin eş finansmanıyla beraber yaklaşık 4 milyon liraya mal oldu. Karaman, gastronomi açısından zengin illerimizden birisidir. Projenin amacı, Karaman'daki geleneksel yemeklerin yeni nesillere öğretilebilmesi ve bu yemeklerin tadılabileceği, ikram edilebileceği bir mekan oluşturmaktı. Bu çerçevede Karaman İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzün de destekleriyle İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne ait bir binada bir eğitim atölyesi kurduk. Bu atölye çerçevesinde oluşturduğumuz mutfakta 10 kursiyerimize ilk etapta geleneksel yemeklerle ilgili eğitimler verildi. Bu eğitimlerin akabinde, inşallah bu eğitimleri alan kursiyerlerimizin istihdamını öngörmekteyiz. Burada devam edecek kursiyerlerimizle birlikte ise ilimizin geleneksel yemeklerinin bu merkezimizde vatandaşlarımızla buluşmasına imkan sağlayacağız."
Projede modern bir mutfakta eğitim alacak 12 genç ve kadın katılımcı, 4 ay sürecek eğitim sonunda Karaman’ın yöresel lezzetlerini hazırlayıp sunacak.