Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Kadın “Kadınlı-erkekli mücadeleye devam”

“Kadınlı-erkekli mücadeleye devam”

Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilişinin 80. yıldönümü nedeniyle Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na çelenk sunan Cumhuriyet Kadınları Derneği ile Kadının Sosyal Hayatını Araştırma ve İnceleme Derneği Antalya Şubesi üyeleri, CHP’li kadınl

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
“Kadınlı-erkekli mücadeleye devam”

Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilişinin 80. yıldönümü nedeniyle Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na çelenk sunan Cumhuriyet Kadınları Derneği ile Kadının Sosyal Hayatını Araştırma ve İnceleme Derneği Antalya Şubesi üyeleri, CHP’li kadınlar “Kadınlı-erkekli mücadeleye devam” mesajı verdiler.

Türkiye Cumhuriyet’inin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde 5 Aralık 1934 tarihinde Türk kadınına seçme ve seçilme hakkını verilmesinin 80. yıldönümünde Cumhuriyet Meydanı’nda CHP Antalya İl Başkanlığı, İşçi Partisi (İP) Öncü Kadınları, Cumhuriyet Kadınları Derneği Antalya Şubesi ve Kadının Sosyal Hayatını Araştırma ve İnceleme Derneği Antalya Şubesi tarafından Atatürk Anıtı’na çelenk sunumu gerçekleştirildi.  Çelenk sunma törenine CHP Muratpaşa Belediye Başkan Yardımcısı İbrahim Cephaneci, İP İl Başkanı Yalçın Armen, Atatürkçü Düşünce Derneği Şube Başkanı İbrahim Daş ve CHP Muratpaşa ve Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Songül Başkaya, CHP Kadın Kolları Genel Merkez Yöneticisi İlkay Budak, CHP Muratpaşa İlçe Kadın Kolları Başkanı Aysel Penez ile az sayıda katıldı.

KADINLI-ERKEKLİ MÜCADELEYE DEVAM

Çelenk sunumunun ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu. Günün anlam ve önemine dair konuşma yapan Cumhuriyet Kadınları Derneği Şube Başkanı Nilüfer Deveci, ’’Atatürkümüzün Türk kadınına verdiği önemi siyasal, toplumsal yaşamda o güne kadar göz ardı edilen kadının birey olarak kabul görmesi için gösterdiği çabayı anlayabilmek için ulusal Kurtuluş Savaşı mücadelesine bakmak gerekir. Ulusunun bağımsızlık ve özgürlüğü için erkeği ile omuz omuza mücadele veren Türk kadınının genç cumhuriyetin yönetiminde, geleceğinin planlanmasında da yer alması gerektiğini düşünen Mustafa  Kemal Atatürk 1930 yılından itibaren yapılmasını sağladığı bir dizi yasa değişikliği ile 5 Aralık 1934 tarihinde, kadınlara da belediye seçimlerine katılma, köylerde muhtar olabilme, milletvekili seçme ve seçilme hakkını verilmesini sağlamıştır’’ dedi.

12 Yıldır iktidarda olan AKP’nin kadın ve erkeği eşit görmeyen anlayışının damgasını vurduğunu söyleyen Deveci, ’’ Gençlerimiz ulusal bilinçten uzaklaştırılıyor. Kadınlarımız-kızlarımız yeniden gericiliğin kuşatması altına alınarak, mahalle baskısı ilkokullara kadar indirilerek sosyal hayattan uzaklaştırılıyor. Son dönemde kadınların yararına gibi algılanan, aslında kadını iş yaşamından koparan esnek çalışma, uzun doğum izinler çocuk sayısı oranında parasal destekler ile teşvik yaklaşımı, kadını sadece analık görevi ile sınırlandırıyor. Töre ve namus cinayetlerinde patlama yaşanıyor. Cumhuriyet kadınları olarak; bağımsız bir ülkede başı dik, özgür kadınlar olarak yaşamak için kadınlı-erkekli ortak mücadeleye devam edeceğiz’’ dedi. DENİZ TOPKAYA

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
“Herkes haddini bilecek”

“Herkes haddini bilecek”