Japonya Ulusal Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü (NIID), bu yılın Haziran ayı başında STSS vaka sayısının 977'ye ulaştığını açıkladı. 2023'ün aynı döneminde 941 vaka rapor edilmişti ve bu rakam, 1999'dan beri tutulan kayıtlar arasında en yüksek seviye olarak kaydedildi.
STSS Nedir?
Japonya'da 'et yiyen' bakteri olarak bilinen ve potansiyel olarak ölümcül kabul edilen streptokokal toksik şok sendromu (STSS) vakaları, 2023'ün Haziran ayı itibarıyla rekor seviyeye çıktı. Yetkililer, enfeksiyonun özellikle Tokyo ve çevresinde hızla yayıldığını belirtiyor.
Et Yiyen Bakteri Enfeksiyonu Nedenleri Nelerdir?
Streptokok pyogenes bakterisinin neden olduğu bu hastalık, genellikle boğaz ağrısıyla ilişkilendirilirken, ileri safhalarda uzuv nekrozuna ve çoklu organ yetmezliğine yol açabiliyor. Özellikle başkent Tokyo ve Kanto bölgesinde bu bakterinin daha öldürücü ve bulaşıcı türleri nedeniyle enfeksiyon vakalarının artış gösterdiği bildirildi.
COVID-19 tedbirlerinin etkisi
COVID-19 önlemlerinin gevşetildiği 2023 baharından bu yana vaka sayısında endişe verici bir artış gözlemlendi. Sağlık, Çalışma ve Refah Bakanı Takemi Keizo, temel enfeksiyon önlemlerinin önemine dikkat çekerek, 'Enfeksiyon eğilimlerini izlemeye devam etmenin gerekli olduğuna inanıyoruz.' dedi.
Et Yiyen Bakteri Belirtileri Nelerdir?
Tokyo Kadınlar Tıp Üniversitesi'nden Bulaşıcı Hastalıklar Uzmanı Prof. Dr. Kikuçi Ken, özellikle ayak yaralarının streptokokal bakteriyel enfeksiyona karşı hassas olduğunu belirtti. Kabarcık ve ayak mantarı gibi küçük yaraların bakterinin 'olası giriş noktası' olduğunu söyleyen Kikuçi, yaşlı hastalarda enfeksiyonun ölümle sonuçlanmasının 48 saat içinde olabileceğine dikkat çekti.
Prof. Dr. Kikuçi, 'Sayıklamanın eşlik ettiği yüksek ateş ve yaraların hızla şişmesi tehlikeli işaretlerdir. Bu durumda ivedilikle tıbbi yardım alınması gerekmektedir.' dedi. 'Hasta sabah ayağında şişlik fark ederse, öğlene doğru bu şişlik dizine kadar yayılabilir ve 48 saat içinde ölebilir.'
Mie Ulusal Hastanesi'nden Uyarı Geldi
Mie Ulusal Hastanesi Başkanı Taniguçi Kiyosu, mayıs ayında yaptığı açıklamada, bu bakterinin vücuda girmesinin dramatik sonuçlara yol açabileceğini belirterek, yaraların dezenfekte edilmesi ve el yıkama önlemlerinin artırılması gerektiğini vurgulamıştı.
Et Yiyen Bakteri Risk Grubu
Çoğunlukla 30 yaş civarındaki kişilerde görülen 'et yiyen' bakterinin neden olduğu STSS, potansiyel olarak ölümcül olarak nitelendiriliyor.