Büyük Marmara depreminin olasılığı giderek artarken, İstanbul'daki maddi ve manevi hasar beklenen ilçeler netlik kazandı. İBB Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanı Murat Yün, İstanbul'un deprem riskini değerlendirdi.
İstanbul'un Deprem Riskli ve Güvenli İlçeleri
Murat Yün, İstanbul’daki 1 milyon 200 bin konuttan yaklaşık 850 bin'inin 2000 yılı öncesinde yapıldığını belirtti. Yün, İstanbul’un deprem riskine hazır olmadığını ifade ederken, “İstanbul’un yapısal durumu oldukça eski. Kentsel dönüşüm yasası çerçevesinde son 12 yılda sadece 92 bin bina yenilenmiş. Bu oran, toplam binaların sadece yüzde 12-13'üne denk geliyor,” dedi. Bu verilere dayanarak, şehrin deprem hazırlığının yetersiz olduğunu vurguladı.
Deprem Hasar Tahminleri ve Riskli Bölgeler
Murat Yün, İstanbul’un zemin ve yapı stoğunu değerlendirerek yaptıkları deprem hasar tahminlerine göre, 7.5 ve üzeri şiddetindeki bir depremde yaklaşık 200 bin binanın ağır hasar göreceğini veya yıkılacağını öngördüklerini belirtti. Ayrıca, 1556 bina, mevcut durumunda dahi kendi kendine yıkılma riski taşıyor. Yün, bu yapıların 2.5-3 milyon kişilik bir nüfus için risk oluşturduğunu ve bu binaların en riskli olanlarının acilen yenilenmesi gerektiğini ifade etti.
İstanbul’un En Riskli İlçeleri
Yün, İstanbul’un Kuzey Anadolu Fay (KAF) hattına yakın bölgelerinin daha yüksek risk taşıdığını belirtti. Özellikle Avcılar, Küçükçekmece, Büyükçekmece, Esenyurt ve Silivri bölgeleri, zemin yapıların zayıflığı ve mevcut yapı stoğunun eski olması nedeniyle riskli ilçeler arasında yer alıyor. Bu ilçeler, Fatih’ten Silivri’ye kadar uzanan hat üzerinde yer almakta.
İstanbul’un Daha Güvenli İlçeleri
Murat Yün, İstanbul’un kuzeyindeki ilçelerin daha güvenli olduğunu belirtti. Başakşehir, Arnavutköy, Çatalca, Sarıyer ve Beşiktaş gibi bölgelerin zemin yapısının daha sağlam olduğunu vurguladı. Ancak, Kağıthane gibi bölgelerde zemin sorunlarının mevcut olduğunu ve Cendere Vadisi gibi yoğun yapılaşmış alanların risk taşıdığını ifade etti.
Deprem Sonrası Önlemler ve Hazırlık
Yün, depremin ardından 200 bin yapının zarar görmesinin, yaklaşık 3 milyon kişinin barınma sorunuyla karşılaşacağı anlamına geldiğini belirtti. Ayrıca, deprem sonrası geçici barınma alanları ve konteyner kentlerin hazırlığının önemine dikkat çekti. “AFAD’ın yetki alanında olan geçici barınma alanlarının hazırlanması ve riskli konutların bir an önce dönüştürülmesi gerekiyor. İstanbul’un seferberlik ruhuna ihtiyacı var,” dedi.