İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, DEAŞ’ın AHİDDER isimli yasa dışı yapılanmasının toplanan paraları örgüt kamplarına göndermesi üzerine harekete geçildi. Soruşturma sürecinde, 'Mustafa Yakupoğlu' kod adını kullanan bir şüphelinin, Suriye'de PKK/YPG terör örgütü kontrolündeki kamplara para gönderme amacıyla taban kazanma çalışmaları yaptığı belirlendi.
Eş Zamanlı Operasyon
Yürütülen soruşturmalar neticesinde, toplamda 35 şüpheli tespit edildi. Bu şüphelilerin yakalanması için İstanbul genelinde 37 farklı adrese eş zamanlı operasyon düzenlendi. Operasyon sonucunda, 31 şüpheli yakalanarak gözaltına alındı.
IŞİD Nedir? DAEŞ İle IŞİD Aynı Mı?
Irak ve Şam İslam Devleti, kısaca IŞİD, 2014'ten bu yana İslam Devleti (İD) adıyla da anılmaktadır. Başlangıçta Irak ve Suriye’de etkinlik gösteren bu örgüt, zamanla Afrika başta olmak üzere çeşitli bölgelerde varlık göstermeye başlamış, hilâfet devleti kurma amacı güden ve sivillere karşı eylemler gerçekleştiren yasadışı bir Selefi cihatçı örgüt olarak tanınmaktadır. İslam Devleti adı altında faaliyet gösteren IŞİD, ele geçirdiği topraklardaki meşruiyeti hiçbir ülke tarafından kabul görmeyen bir yapıya sahiptir.
Örgüt, Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler ve aralarında Türkiye, ABD, Suudi Arabistan gibi birçok ülke tarafından terör örgütü olarak tanınmaktadır. "DAEŞ" veya "DEAŞ" adlarıyla da bilinen örgüt, bu ismi kendisine karşı yapılan bir aşağılama olarak görmüş ve kabul etmemiştir.
2004 yılında El-Kaide'ye bağlılığını ilan eden IŞİD, daha sonra "Irak El-Kaidesi" olarak anılmaya başlandı. 2014'te ise El-Kaide, IŞİD ile olan tüm bağlarını kestiğini açıklamıştır. Irak Savaşı sırasında Irak’ın çeşitli bölgelerinde etkinlik gösteren örgüt, özellikle Sünni topluluklar arasında destek bulmuş ve birçok isyancı gruptan oluşmuştur.
ABD’nin Irak’tan çekilmesiyle 2012 yılında yeniden güç kazanan örgütün, üye sayısını iki katına çıkardığı belirtilmektedir. 2013’ten itibaren Suriye’de askeri varlık göstermeye başlayan IŞİD, burada kısa sürede etkili bir güç hâline gelmiştir. Örgüt, etkinlik gösterdiği bölgelerde şeriat kanunlarını uygulamaya koymuş ve kendine rakip olarak gördüğü kişilere karşı sert önlemler almıştır.
2014 yılında Suriye İnsan Hakları Gözleme Örgütü, IŞİD’in Suriye’de 50.000, Irak'ta ise 30.000 savaşçıya sahip olduğunu raporlamıştır. Aynı yıl, CIA ise örgütün Suriye ve Irak'ta toplamda 20.000 ila 31.500 arasında savaşçısı olduğunu açıklamıştır.