Antalya Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ANSİAD), Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut’u konuk etti. Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Mayer- Landrut ve beraberindeki heyet, ANSİAD Başkanı Akın Akıncı, Uluslararası İlişkiler ve AB Çalışma Masası Başkanı Hilmi Ünsal, masa paydaşları ve üyeleri ile bir araya gelerek iş ve iklim değişikliği adaptasyonu konusunda toplantı gerçekleştirdi. Toplantı başkanlığını ANSİAD Uluslararası İlişkiler & AB Çalışma Masası Başkanı Hilmi Ünsal’ın gerçekleştirdiği yemeğe, Büyükelçi & Dışişleri Bakanlığı Antalya Temsilcisi Deha Erpek, Delegasyon Başkanı Eşi Brigitte Meyer-Landrut, Büyükşehir Belediyesi Uluslararası İlişkiler Daire Başkanı Tuğçe Çiftçibaşı Güç, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) AB Bilgi Merkezi Koordinatörü İsmail Tuna Aras, AB Bakanlığı AB İşleri Uzmanı Selman Çetin, ANSİAD Yüksek Danışma Kurulu Başkanı & TÜRKONFED Başkan Yardımcısı Ali Eroğlu, ANSİAD Geçmiş Dönem Başkanları Mehmet Hacıarifoğlu & Bekir Bülend Özsoy, ANSİAD Geçmiş Dönem Başkanı & ANSİAD Ekonomik ve Sektörel Gelişme Çalışma Masası Başkanı Ergin Civan, ANSİAD İklim Değişikliği ve Sürdürülebilir Çevre Çalışma Masası Başkanı Cem Arüv, Akdeniz Üniversitesi İİBF Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şükrü Erdem, masa paydaşları ve ANSİAD üyesi iş insanları katıldı.
DOĞAYA KARŞI SORUMLU HİSSEDİYORUZ
Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren ANSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Akın Akıncı, ANSİAD’ın 2021 yılında iklim krizine yönelik iş dünyasında farkındalık yaratmak adına başlattığı çalışmalar kapsamında gerçekleştirilen etkinlikler hakkında bilgi verdi. ANSİAD’ın 32 yıllık bir kurum olduğunu ve bu bağlamda ülkeye ve bölgeye fayda sağlamak adına birçok projede yer aldığını kaydeden Başkan Akıncı, “Globalde yaşanan bu sorunda krizi çözmeye yönelik çevresel, sosyal ve ekonomik sürdürülebilirliğin öneminin farkındayız. Yenilenebilir enerji kaynaklarının verimli kullanımı konusunda doğaya karşı sorumluluk hissediyoruz” dedi.
AB’NİN HEDEFİ KARBON NÖTR
Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu olarak iklim diplomasi konusunda diyalog ve iş birliği çağrısında bulunan Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, iş dünyasıyla bir araya gelerek iklim eylemine öncelik verilmesine yönelik dikkat çekmek istediklerini dile getirdi. Avrupa Birliği’nin 2050 yılına kadar iklim nötr hale gelmeyi hedeflediğini kaydeden Büyükelçi Landrut, “Avrupa Birliği olarak 2030 yılına kadar yüzde 55 emisyon azaltmaya yönelik bir politika oluşturduk. Karbon emisyonlarını azaltmak için en önemli konu karbon ticareti. COP-27 taraflar konferansı düzenliyoruz ve amacımız dünyanın her yerinde hedeflere ulaşarak bilinç oluşturmak” dedi.
KREDİYE ERİŞİM KOLAYLAŞMALI
İklim çalışmaları konusunda Türkiye’nin geçiş sürecine destek olabilecek iki önemli AB aracı olduğunun altını çizen Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut sözlerini şöyle sürdürdü; “Birincisi, Türkiye’nin de tam üye olduğu Avrupa Araştırma Programı Ufuk, önümüzdeki 5-6 yıl için 100 milyar euroluk bir programdan bahsediyorum. Buradaki Ar-Ge çalışmalarının büyük bir kısmı hem yeşil dönüşüm hem de dijital dönüşüme ayrılacak. Çünkü yeşil ve dijital dönüşüm birbiriyle bağlantılı. Türkiye’deki araştırma ekosistemi, yani üniversiteler, araştırma kurumları, özel sektör; AB ortaklarıyla birlikte bu muazzam girişime tam katılım sağlayabilirler ve yatırımlar açısından bu programdan faydalanabilirler. Dolayısıyla ben, Türkiye’deki paydaşları bu konuda aktif olarak katılmaya, lider rol oynamaya davet etmek isterim.” Yeni devreye giren Türkiye Yatırım Platformu’nun AB’nin yeni aracı kurumu olduğunu kaydeden Büyükelçi Landrut, “Bu program Türkiye ve diğer ülkelerle ilgili. Buradaki ana ilke Avrupa Birliği’nin uluslararası finans kurumlarından alınacak kredilere kefil olmasıydı, yine buradaki projelerin hem yeşil hem dijital dönüşümü amaçlıyor olması lazım. Ana konu AB’nin güvenilir ve geri ödemesi uygun olan kredilere erişimi kolaylaştırması” dedi.
Haber Merkezi