Türkiye’de son dönemlerde artan enflasyon ve dalgalı döviz kurları sebebiyle ilaç yoklarında ciddi artış yaşanıyor. Yurttaşın ilaçlara ulaşması her geçen gün zorlaşırken özellikle ağır hastalıkları bulunan ve reçeteli ilaçları kullanmak zorunda olan yurttaşlar eczanelerde bulamadıkları ilaçları kayıt dışı simsarlardan bulmaya çalışıyor. İlaçları stoklayan simsarlar ceplerini doldururken vatandaşın sağlığı tehdit altına giriyor. Konuyla ilgili olarak Akdeniz Gerçek’e konuşan Antalya Eczacı Odası Başkanı Uzm. Ecz. İsmail Erçin, “İlaçların eczane dışında satılması Türkiye’de yasaktır. Bununla ilgili değişik taslaklar hazırlanıyor. Bir türlü kanuna mevzuat olarak geçmedi. TBMM’de bu satışlarla ilgili yüksek cezalar verilmesi öngörülüyor. Tabii ki ilaç yokları artınca bazı simsarlar bu ilaçları bir şekilde temin ediyor. Biz bunları görünce ya da duyunca hemen gerekli yerlere bildiriyoruz. Ne yazık ki cezalar şu an caydırıcı değil. Yani düşük bir ceza kesilip onunla kurtulabiliyor bu kayıt dışı iş ile uğraşanlar. Çok yüksek cezalar uygulanırsa o zaman kimse böyle bir işe tenezzül edemez. Biz de bunun uygulanmasını, bunun yapılmasını istiyoruz. Umarım bir an önce TBMM’de bu taslakları hazırlanır kanun çıkar ve kimse bu yollara bulaşmaya cesaret edemez” dedi.
“İLAÇ YOKLARI ALDI BAŞINI GİDİYOR”
Başkan Erçin, “Bu olaya karışılanlara 250-300 bin gibi bir ceza öngörülüyordu. Şu anda daha yüksek bir ceza görülüyor. Tahmini olarak 20 milyon gibi yüksek cezalar olması öngörülüyor. Bu kanun geçerse halk sağlığı açısından çok büyük bir katkı olacak. Sonuçta vatandaşa yaramış, simsarların eline düşmemiş olacağız. Vatandaşın, simsarlardan neden ilaç temin etmeye çalıştıklarının da düşünülmesi lazım. Şu an büyük bir ilaç yoku yaşanıyor. Devletimizin bu konuda ciddi önlemler alması gerekiyor. İlaç üreticileri artan enflasyonla, artan masraflarla giderlerini karşılayamaz hale geldi. Bu yüzden üreticiler ürettikleri ilacı piyasaya sunmuyor” dedi.
“OLAN VATANDAŞA OLUYOR”
İlaç yoklarına hızlı bir önlem alınması gerektiğini ifade eden Başkan Erçin, “Enflasyon yüksekse, üretici de bu sağlık ürününü piyasaya sunmuyorsa, devletimiz ya fiyat arttıracak ya da birtakım önlemler almalı. Uyuşturucu kategorisine giren ilaçlara hapis ve yüksek para cezaları uygulanıyor ama uyuşturucu özellikli olmayan reçeteli ilaçların satışında da yine yüksek cezaların olması gerekiyor. Çünkü ilaç dediğimiz aslında dozu ayarlanmış bir zehirdir. O yüzden mutlaka bir sağlık çalışanı, doktor, eczacı danışmanlığında vatandaşa ulaştırılması gerekir. Biz devletimizin, bürokratlarımızın çalışmalarını açıkçası her zaman için eczacılık olarak desteklemişizdir. Bütün devlet kademeleri, bütün bakanlıklar, işin fırınında biz eczacılar olduğumuz için bize biraz daha danışılmasını istiyoruz. Yoksa uygulamalar çok hatalı çıkabiliyor. Sonuçta yine olan vatandaş oluyor. Eczacılara yeni uygulamalar danışırlarsa çok daha iyi sonuçlar alabiliriz” dedi.