Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Instagram'a erişim engeli getirme kararı alırken, bu süreçte Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, sosyal medya platformlarının değerlerimize uygun şekilde hizmet sunması gerektiğini vurguladı.
Sayan, Instagram'ın kapatılması ile ilgili olarak sosyal medya platformu X üzerinden açıklamalarda bulundu.
Instagram Neden Erişime Kapatıldı?
Sayan, açıklamasında sosyal medya platformlarının Türkiye'deki içerik politikalarını eleştirdi ve çifte standart uygulamalarına dikkat çekti. Batılı ülkelerde sosyal medya platformlarının hızlıca tedbir aldığını belirten Sayan, Türkiye için de benzer bir hassasiyet ve adil duruş talep ettiklerini ifade etti. Sayan, 'Sağlayıcıların uyguladığı bu çifte standart, tüm dünya için ortak bir sorun.' dedi.
'Daha Temiz Bir İnternet İçin Mücadelemiz Sürecek'
Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı, Türkiye'deki sosyal medya temsilciliklerinin önemine değinerek, dezenformasyonsuz ve güvenli bir sosyal medya ortamı oluşturmak için kararlılık vurgusu yaptı. Sayan, '"Bildiğimi okurum, istediğimi yayınlarım, istediğimi yayınlamam" diyorlar. Biz bunu kabul etmedik, etmeyeceğiz. Değerlerimize saygı duyan, dezenformasyonsuz, daha temiz ve güvenli bir sosyal medya tesis etmek için ne gerekiyorsa yapacağız.' şeklinde konuştu.
Yasal Düzenlemeler ve Sosyal Medya Politikaları
Sayan, yapılan kanun değişiklikleriyle sosyal medya platformlarının arka planda yaptıkları işlerin engellendiğini belirtti. Türkiye'nin sosyal medya platformlarıyla ilgili daha sağlam ve adil bir içerik mekanizması kurmayı hedeflediğini ifade etti. Sayan, 'Biz bunu kabul etmedik, etmeyeceğiz.' dedi.
Bakan Yardımcısı Sayan'ın açıklamasının tamamı şöyle:
'Batılı ülkeler söz konusu olduğunda, sosyal medya platformlarının Katalog Suçlar başta olmak üzere birçok konuda hızlıca tedbir aldıklarını görüyoruz.
Biz de baştan beri aynı hassasiyeti ve adil duruşu talep ediyoruz.
Bu platformlar, kurallarına uydukları ülkelerde sundukları güvenli, temiz ve adil içerik mekanizmasının Türkiye'de de geçerli olmasını istiyoruz.
Sağlayıcıların uyguladığı bu çifte standart, tüm dünya için ortak bir sorun.
Şöyle bir hatırlayalım; gelin ülkemizde temsilcilikler açın, insanımızın hak ihlallerinin önüne geçelim dedik. Gelmek istemediler.
Kendilerine bildirilen suçlara karşı gereken adımları yerine getirmediler.
Birlikte daha temiz bir internet inşa edelim, milletimiz muhatap bulsun dedik, bir takım sanal ofislerle göstermelik işler yaptılar.
Yaptığımız kanun değişiklikleri ile tüm bu arkadan dolanmaların önüne geçtik.
Görüyoruz ki aynı anlayışı hala sürdürmeye çalışıyorlar.
"Bildiğimi okurum, istediğimi yayınlarım, istediğimi yayınlamam" diyorlar.
Biz bunu kabul etmedik, etmeyeceğiz.
Değerlerimize saygı duyan, dezenformasyonsuz, daha temiz ve güvenli bir sosyal medya tesis etmek için ne gerekiyorsa yapacağız.'