İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Antalya Şube Başkanı Mehmet Soner Akdoğan, Antalya’nın bir deprem kenti olduğuna özellikle şehri yönetenlerin inanması gerektiğinin altını çizerek, “Büyükşehir Belediyesi 2023 yılı sonunda bitirmesi gereken bir yapı envanter çalışmasını 2025'e geldik hala bitiremedi. 2023'te bitiremediğiniz envanteri, 2025'te nasıl tamamlayıp, master planı da bitireceksiniz” dedi.

Antalya’da ‘deprem olmayacak’ gibi bir algı olduğunu ve bunu yıkamadıklarından yakınan Akdoğan, kenti yönetenlerde de aynı durumun olduğunu savundu.

Depremle ilgili birçok çalıştaya katıldığını ve burada kenti yönetenlerin çıkıp, ‘Her ne kadar Antalya bir deprem bölgesi olmasa da biz depremle şunları yapıyoruz‘ diye konuşmaya başladığını aktaran Akdoğan, “Antalya'nın bir deprem kenti olduğuna önce bizi yönetenlerin inanması gerekir. Antalya'nın güneyinde Helen yayı, batısında Burdur- Fethiye fay zonu, içinden geçen aktif olmadığı söylenen Aksu Isparta fayı var. Faylarla çevrilmiş bir kentten bahsediyoruz. Maraş depreminden sonra Adana'da yıkılan yapıların depreme uzaklığı 190 kilometreydi. Antalya 90 kilometrelik bir deprem fay çemberi içinde ve bizi yönetenler çıkıyor, ‘Her ne kadar Antalya bir deprem şehri olmasa da biz depremle ilgili şu tedbirleri alıyoruz’ diyor” sözlerini anımsattı.

Akdoğan, özellikle Antalya Büyükşehir Belediyesinin depremle ilgili aldığı bir kararı göremediklerini işaret etti.

İmo Antalya'dan Büyükşehir'e Yapı Envanter Sitemi 2

"Deprem Master Çalışması Hala Bitmedi"

Büyükşehir Belediyesinin 2023 yılı sonunda bitirmesi gereken bir yapı envanter çalışması olduğunu hatırlatan Akdoğan, “2025'e geldik hala yapı envanter çalışması bitmedi. Risk Afet Azaltma Planına göre, büyükşehirin 2025 yılında deprem master planını bitirmesi gerekiyordu. 2023'te bitiremediğiniz envanteri, 2025'te nasıl bitirip, master planı da bitireceksiniz. 3 yıldır oda başkanlığı yapıyorum, büyükşehir belediyesi bize söylesin, inşaat mühendisleri odasıyla şu işbirliğini yaptım, diye. Odasının şu konudaki uyarılarını dikkate alarak, şu çalışmaları yaptık, desinler. Sözlerin tamamı sözde çalışmalardır. Bir şehirde öncelik büyükşehirden beklenir. Biz oda olarak, büyükşehir belediyesi hariç tüm belediyelerle iş birliği yapabiliyoruz. Açıkçası bu fıkra gibi bir durum. 3 senedir projelerin daha sağlıklı yapılması ve incelenmesi için büyükşehire işbirliği teklifinde bulunuyoruz. 14 kişilik proje kontrol kurulumuz var, buradan faydalanmalarını istiyoruz yok. 3 senedir yapı envanter çalışmalarında Kocaeli'nin yaptığı gibi İzmir'in yaptığı gibi İnşaat Mühendisleri Odası ile birlikte yapalım diyoruz. Buna bir bütçe ayırın, nasıl Kocaeli Büyükşehir Belediyesi buraya bir bütçe ayırmış ve İnşaat Mühendisleri Odası ile yapmışsa bu işi sizle birlikte yapalım diyoruz. Bir türlü adım atamıyoruz. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi 1 yılda bitirdiği çalışma 50 milyon lirayı buldu. Şimdi nereler riskli, nerelerde ne yapılacak planlaması yapılıyor. Antalya Büyükşehir Belediyesi 39 milyar lira bütçesi olduğunu açıkladı ama depreme harcayacak 50 milyon lirası yok.” ifadelerine yer verdi. 

6-7 ayda bir Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek ise hasbihal edip ayrıldıklarını dile getiren Akdoğan, amaçlarının sohbet etmek olmadığını, depremle alakalı tedbirlerin alınması noktasında adımlar beklediklerini kaydetti.

ANSİAD’da 2025 Ekonomi Beklentileri Konuşuldu ANSİAD’da 2025 Ekonomi Beklentileri Konuşuldu

"Antalya'nın Gündemine Güçlendirme Girmeli"

Antalya’nın bir kentsel dönüşüm sorunu olduğunun altını çizen Akdoğan, “Herkes tarafından eleştiriler kentsel dönüşüm noktasında da fikirlerimiz var. Bu kentin yapılarının güçlendirilmesi konuşulması gerekir. Antalya’nın gündemine güçlendirmenin girmesi gerekir. Büyükşehir olarak, güçlendirme ile ilgili güçlendirmenin önünü açabilecek herhangi bir organizasyon yapmadınız. Muratpaşa Belediyesi, bu konuda bir adım attı. Olması gerekeni ilçe belediyeler yapıyor. Umarım bu büyükşehire örnek olur” dedi.

"Şehircilik İlkelerinin Önemi"

Akdoğan, doğru planlama yapıldığı sürece Antalya’ya yüksek katlı binaların yapılmasında bir sakınca olmadığının altını çizdi. 4 katlı yapıların içinde 15 katlı bir bina yaparsanız sorgulanacağını ifade eden Akdoğan, doğru planlamayla 10 ve 50 katlı bir binada yapılabileceğini, bunun tamamen şehircilik ilkeleriyle alakalı olduğunu belirtti. 

"Bizde Yüksek Veya Azkat Olayı Ranta Göre Oluyor"

“İnsanlarda bir yapı yüksekse tehlikelidir” diye bir algı olduğunu ama durumun tam doğruyu yansıtmadığını ifade eden Akdoğan, “Yapının periyoduyla depremin periyodu çakıştığı zaman yapı yıkılır. Zemin çalışması bunun için yapılıyor.  Antalya’nın en büyük sıkıntısı bu, zemin periyoduyla, yapı periyotları birbirine çok yakın. Zemin periyodunun düşük olduğu yerlerde 4 katlı bina yapıyoruz, zemin periyodunun yüksek olduğu yerlerde 12 katlı yapılar yapıyoruz. Bu bile dikkate alınarak yapılmıyor. Bilimsel yaklaştığınızda her şey ortada. Nerelere yüksek, nerelere alçak kat yapılacağını bilim bize söylüyor. Bizdeki yüksek ve az katla yapılma olayı bilime göre değil, ranta göre yapılıyor” açıklamasında bulundu.

İMO Antalya: Deprem Master Planları Bitirilmelidir İMO Antalya: Deprem Master Planları Bitirilmelidir

Muhabir: İsa Akar