Tarım ve Orman Bakanlığı geçtiğimiz günlerde ‘sağlığı tehlikeye düşürecek gıdalar’ ve ‘taklit ve tağşiş yapılan gıdalar’ başlığı ile gıda ürünlerinde hile yapan firmaların listesini yayınlamıştı. Yapılan uygulamanın tüketici açısından çok yerinde olduğunu ifade eden Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkanvekili İbrahim Güllü, uygulamanın suiistimale açık olan kısmının önlenmesini ve tüketicileri bilgilendirmek adına hile yapan firmaların işyeri girişlerine belirli ibareler kullanılarak firmanın afişe edilmesi gerektiğini belirtti.

7 Mehmet'in Sahibi Mehmet Akdağ'a Dünya Çapında Ödül 7 Mehmet'in Sahibi Mehmet Akdağ'a Dünya Çapında Ödül

“SUİSTİMAL EDİLEBİLİR DURUMLAR ENGELLENMELİ”

İbrahim Güllü Akdeniz Gerçek’e yaptığı açıklamada, “Tarım ve Orman Bakanlığı’nın açıkladığı listede insan sağlığına doğrudan etki eden ürünler ile taklit ve tağşiş sorgulanıp bu firmaların kimler olduğu görülebiliyor. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yaptığı bu uygulama son derece değerli ve yerinde bir uygulama. Yaklaşık 2-3 yıldır bir açıklama yapılmıyordu. Uzun süre sonra bu açıklamanın yapılması tüketicinin bilgilendirilme açısından çok kıymetli. Ama listede bir firma ismi ve hangi şehirde olduğu belli ama firmanın resmi ismiyle ticari unvanı çok farklı. Şirketin ismi farklıyken marka ismi farklı. Bu marka isminin listede yazması gerekir. Bunun açıkça yazılması gerekir. Mevcut listede, tüketici hangi markanın hangi şirket olduğunu anlama şansı çok zor. Biz bunu ancak sosyal medyada ve haberlerden anlayabiliriz. Bu konuyla ilgili dezenformasyon olma olasılığı da çok yüksek. Bununla ilgili de önlem alınması gerekir. Örneğin ben bir firma sahibiyim, rakip bir firmanın ismini sosyal medyada tanıdığım veya satın alabileceğim sosyal medya hesaplarıyla o firma karalanabilir. Uygulamada suiistimal yapılma durumu maalesef açık. Kendisini gıda uzmanı, dedektifi gibi tanıtıp, hiçbir yetkinliği olmayan insanlar bunu kullanabilir” dedi.

“CAYDIRICILIK İÇİN AFİŞE EDİLMELİ”

Güllü, “TÜKONFED olarak sağlığı tehlikeye düşürecek ya da tağşiş veya taklit gıdalar kullanan firmaların işletme girişlerine, tüketicilerin görebileceği şekilde ilan yapıştırılması gerekir. Belli bir süreyle ‘Bu firmada sağlığa zararlı ürün’ veya ‘taklit tağşiş ürün’ gibi etiketler asılarak tüketiciler bilgilendirilmeli. Firmanın sağlığa zararlı ürün sattığıyla ilgili tabela asılarak afişe edilmeli. Her tüketici gündemi takip etmeyebilir. Tüketicinin bilgilendirilme hakkı kapsamında firmanın taklit ve tağşiş yaptığı belli bir süreyle firma afişe edilmeli. Gıda teröristleri ve gıda sahtecilikleri ile mücadele edilmek isteniyorsa afişe edilmeli. Bu durum çok büyük caydırıcılık sağlayacak. Hiçbir işletme böyle bir etiketi istemez. Böyle bir şey olursa insanlar o firmaya gitmez ve ticari olarak zarar eder. Böyle bir şeyi yapmak isteyen bile 50 kez düşünmek zorunda kalır. Tüketicilerimiz şüpheli bir durumla karşılaştıklarında 174 gıda hattına, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bünyesinde olan 0501 174 01 74 Whatsapp hattına resim ve videoları çekip gönderebilirler. Tüketici şikayet etmekten çekinmemeli. Tüketici sorumluluğu ve bilinciyle hareket etmeliler” diye konuştu.

Muhabir: Kardelen Özdemir