Ankara’nın Altındağ ilçesinde, hayvansever kimliğiyle tanınan 81 yaşındaki Ülker Güleryüz, yaşadığı gecekonduda çıkan yangında hayatını kaybetti. Güleryüz’ün ölümü, sokak köpeklerini beslediği ve belediyenin toplama operasyonlarına karşı çıktığı için sosyal medyada hedef gösterilmesi sonrası gerçekleşti. Yangının çıkış sebebi araştırılırken, olay şüpheli bulunarak soruşturma başlatıldı.
Yangın Nasıl Çıktı?
Olay, Altındağ Gültepe Mahallesi 745. Sokak’ta meydana geldi. Saat 19.50 sıralarında Ülker Güleryüz’ün yaşadığı gecekonduda alevler yükseldi. Çevredeki vatandaşların ihbarı üzerine bölgeye itfaiye, polis ve sağlık ekipleri sevk edildi.
İtfaiye ekipleri yangını söndürdüğünde, içeride mahsur kalan Güleryüz’ün hayatını kaybettiği belirlendi. Kadının cenazesi Adli Tıp Kurumu’na kaldırılırken, yangının sebebi araştırılıyor. İlk incelemelerde yangının elektrikli sobadan kaynaklanmış olabileceği belirtildi, ancak kundaklama ihtimali de değerlendiriliyor.
Hedef Gösterilmişti
Yangından bir gün önce, Altındağ Belediyesi sokak köpeklerini toplamak için mahallede operasyon düzenledi. Ülker Güleryüz, beslediği köpeğinin alınmasına karşı çıkmış ve belediye ekiplerine tepki göstermişti.
Güleryüz’ün köpeklerini sahiplenmek istemesi ve karşı koyması, sosyal medyada bazı hesaplar tarafından hedef gösterilmesine neden oldu. Görüntüler paylaşılırken, bazı kullanıcılar "Şunların kafasına sıkacaksın", "Meşe değneği ile dövmek lazım", "Bu kadını yakasım var" gibi nefret içerikli yorumlar yaptı.
Kundaklama Şüphesi Güçleniyor
Mahalle sakinlerinden Yasemin Ünal, Güleryüz ile yangından birkaç saat önce konuştuğunu ve evde tüp ya da ocak kullanılmadığını söyledi.
Yangın sırasında olay yerine ilk ulaşan isimlerden biri olan Ünal, "Ben yangını gördüm, koştum kapısını kırdım. ‘Necla Teyze çık’ diye bağırdım ama içeriden bir tepki alamadım. Dumandan mı zehirlendi, yanarak mı öldü bilmiyorum ama büyük ihtimalle kundaklandı. Çünkü içeride yangın çıkartacak bir şey yoktu” dedi.
Hayvanseverler Soruşturma Açılmasını İstiyor
Yangın haberini duyan hayvan hakları savunucuları olay yerine gelerek soruşturma talep etti. Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu Başkan Yardımcısı Haydar Özkan, "Belediye sabah teyzenin çipli köpeğini aldı, akşam da sosyal medyada hayvan düşmanı hesaplar onu hedef gösterdi. Sonuç? Ülker Güleryüz burada yanarak can verdi. Bu olay tesadüf olamaz" diyerek tepki gösterdi.
Özkan, sosyal medyada hedef gösteren hesapların incelenmesi ve sorumlular hakkında yasal işlem başlatılması için yetkililere çağrı yaptı.