Hatay mutfağı, damak tadına hitap eden ve çeşitli tatları barındıran bir mutfaktır. Bu tatların arasında biberli ekmek de yer alır.

Bu ekmek, acıyı sevenlerin bayılacağı bir lezzettir. Hatay’ın kültürünü yansıtan bu ekmek, evde de kolaylıkla yapılabilir.

İşte Hatay biberli ekmek nasıl yapılır?

Malzemeler:

-3 su bardağı un

-1 paket yaş maya (veya 1 tatlı kaşığı kuru maya)

Muğla'da Tarım Potansiyeli İstişare Edildi Muğla'da Tarım Potansiyeli İstişare Edildi

-1 tatlı kaşığı tuz

-1 tatlı kaşığı toz şeker

-1 su bardağı ılık su

-2 yemek kaşığı sıvı yağ

Biberli İç Harcı:

4-5 adet yeşil biber

2 adet sivri biber

1 adet domates

2 diş sarımsak

2 yemek kaşığı sıvı yağ

Tuz ve karabiber

Yapılışı:

Öncelikle mayalı suyu hazırlayın. Ilık suda maya ve toz şekeri eritin ve köpüklenmesini bekleyin. Bir kaba unu alın, tuz ilave edin ve mayalı suyu azar azar ekleyin. Hamuru iyice yoğurun ve sıvı yağı ekleyip hamuru tekrar yoğurun. Hamurun üzerini kapatın ve yaklaşık 1 saat mayalanması için bekletin. Hamur mayalandıktan sonra, un serpiştirdiğiniz tezgahta hamuru biraz daha yoğurun ve eşit parçalara bölün.

Her bir parçayı merdane ile açın. Açtığınız hamurları fırın tepsisine dizin. İç harcı için yeşil biber, sivri biber, domatesi küçük küçük kesin. Sarımsakları ezin. Bir tavada sıvı yağı kızdırın ve biberleri ekleyip soteleyin. Sonra sarımsakları ekleyin ve sotelemeye devam edin. En son doğranmış domatesi ekleyin ve tuz, karabiber ile lezzetlendirin. Hazırladığınız iç harcı, ekmek hamurlarının üzerine eşit olarak yayın.

200 derecede önceden ısıttığınız fırında ekmeklerin kenarları kızarana kadar pişirin. Yaklaşık 20-25 dakika yeterlidir. Fırından çıkan biberli ekmekleri dilimleyerek sıcak sıcak servis edin. Hatay’ın meşhur biberli ekmek, acı tutkunları için mükemmel bir lezzet. Afiyet olsun!

Editör: SONGÜL BAŞKAYA