ABD Demokrat Parti başkan adayı Kamala Harris, Yahudi bayramı Kefaret Günü kapsamında seçmenlerle buluştu ve İran'a karşı sert açıklamalarda bulundu. Harris, İran'ın nükleer silah elde etmesine kesinlikle izin vermeyeceklerini vurguladı ve bu konuda "tüm seçeneklerin masada" olduğunu belirtti.

Gereken Yapılacak

Harris, diplomatik yollarla çözüm arayışında olduğunu ifade etse de, gerektiğinde daha sert adımlar atmaya hazır olduğunu da ekledi. "İran'ın nükleer silahlanmasını engellemek için gereken neyse yapmaktan çekinmeyeceğim," diyen Harris, ABD'nin çıkarlarını ve güvenliğini koruma konusunda kararlı olduğunu vurguladı.

Trump’a Yüklendi

Harris, eski ABD Başkanı Donald Trump'ın İran ile ilişkileri zayıflattığını ve durumu daha karmaşık hale getirdiğini iddia etti. Açıklamalarında, İran’ın nükleer silahlanma çabalarına karşı Trump döneminde yapılan hataların altını çizerek, bu meseleye farklı bir yaklaşım getireceğini söyledi.

Harris, ABD'nin İran’a karşı kararlı duruşunu devam ettirirken, diplomasiye öncelik vereceğini fakat her türlü çözümün gündemde olduğunu ifade ederek, İran’ın nükleer silah elde etmesinin asla kabul edilmeyeceğini vurguladı.

Kamala Harris Kimdir?

Kamala Devi Harris, 20 Ekim 1964'te Oakland, Kaliforniya'da doğmuş Amerikalı siyasetçi ve avukattır. 2021'den bu yana Amerika Birleşik Devletleri'nin ilk kadın, ilk Afrikalı Amerikalı ve ilk Asyalı Amerikalı başkan yardımcısı olarak görev yapmaktadır. Kamala Harris, 2024 ABD başkanlık seçimlerinde Demokrat Parti’nin başkan adayı olarak yarışmaktadır.

Harris, kariyerine hukuk alanında başlamış, San Francisco ve Kaliforniya başsavcılığı görevlerinde bulunmuştur. 2017-2021 yılları arasında Kaliforniya'dan ABD senatörü olarak görev yapmış ve bu dönemde daha sıkı silah kontrolü, esrarın federal düzeyde yasallaştırılması ve vergi reformları gibi konularda ön plana çıkmıştır. 2020'de Joe Biden’ın başkan yardımcısı adayı olmuş ve ikili, Donald Trump ve Mike Pence'i yenerek 2021'de göreve başlamıştır.

Borrell: UCM'nin Tutuklama Kararı Siyasi Değil, Uygulanmalı Borrell: UCM'nin Tutuklama Kararı Siyasi Değil, Uygulanmalı

Harris, anne ve babasının akademik başarılarıyla şekillenen bir çevrede büyümüştür. Annesi Hindistan'dan Amerika'ya gelen bir biyolog, babası ise Jamaika kökenli bir ekonomi profesörüdür. Harris, Howard Üniversitesi ve Kaliforniya Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun olmuştur.

Kamala Harris, hukuk kariyerinde pek çok önemli başarıya imza attıktan sonra, San Francisco başsavcısı olarak görev yaparak dikkat çekti. Daha sonra Kaliforniya başsavcısı olarak görev aldı ve eyaletin ilk kadın ve ilk siyahi başsavcısı oldu. Harris, bu süreçte özellikle göçmen hakları, LGBT hakları ve silah kontrolü gibi konularda önemli yasal düzenlemeleri savundu. 2024'te ABD başkanlık seçimleri için önemli bir aday olarak görülmektedir.

Kaynak: Haber Merkezi