Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (HAK-İŞ), 2024 ve 2025 yıllarında ilk defa emekli olacak sigortalıların maaşlarındaki farklılıklarla ilgili önemli bir açıklama yaptı. Kamuoyunda, 2024 yılında emekli olmanın 2025 yılına göre daha avantajlı olacağı ve maaşların daha yüksek olacağı yönündeki tartışmalara yanıt veren HAK-İŞ, maaş farklarının nedenine ve bu durumun uzun vadeli etkilerine dikkat çekti.
Açıklamada, emekli maaşlarındaki farklılıkların, maaş hesaplamasında kullanılan güncelleme katsayısının belirlenme yönteminden kaynaklandığı belirtildi. Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 29. maddesine göre, emekli maaşları, her yıl gerçekleşen tüketici enflasyonu ve büyüme hızının kombinasyonuna dayanan güncelleme katsayısıyla belirleniyor. Güncelleme katsayısı, TÜİK tarafından her yıl Aralık ayında açıklanan tüketici enflasyonu ve büyüme hızının belirli oranlarda toplanmasıyla hesaplanıyor.
2024 ve 2025 Yıllarındaki Maaş Farkları
2024 yılı emekli maaşları, 2023 yılının verileri kullanılarak hesaplanacak. Bu kapsamda 2023 yılı için güncelleme katsayısının 1,6612 olması bekleniyor ve 2024 yılı emeklilerine Ocak ve Temmuz aylarında kümülatif olarak %86,16 oranında zam yapılacak. Ancak, 2025 yılında emekli olacakların maaşları, 2024 yılı verilerine göre hesaplanacak ve enflasyon oranındaki düşüş nedeniyle maaşlar yaklaşık %25-35 oranında daha düşük olacak.
Emeklilik Başvurularında Kritik Tarihler
2024 yılında emekli olmayı planlayanlar için önemli tarihler açıklandı. Kamu kurumları ve kamuya ait şirketlerde ücretlerini ayın 15'inde alan işçilerin 14 Ocak 2025'e kadar, özel sektörde veya diğer kamu kurumlarında ücretlerini ayın 1'inde alanların ise 31 Aralık 2024'e kadar emeklilik dilekçelerini vermeleri gerekiyor. Bu tarihlerden sonra yapılan başvurular 2025 yılı emeklisi olarak değerlendirilecek.
Adil ve Sürdürülebilir Maaş Hesaplama Önerileri
HAK-İŞ, emekli maaşlarının prim gün sayısına göre artması gereken tutarların azalması gibi adaletsizlikler yaşandığını belirterek, bu konuda kapsamlı bir bilimsel çalışma yürüttüklerini açıkladı. Üniversite öğretim üyeleri, sosyal güvenlik uzmanları ve konfederasyon uzmanlarının yer aldığı heyet tarafından hazırlanan rapor, önümüzdeki günlerde kamuoyuyla paylaşılacak. Raporda, maaş bağlanma yönteminin daha adil ve sürdürülebilir bir yapıya kavuşturulması hedefleniyor.