Akdeniz Gerçek Gazetesi Özel Haber “İklim değişikliği günah keçisi değil”

“İklim değişikliği günah keçisi değil”

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Antalya Şube Başkanı Bayram Ali Çeltik, Antalya’daki barajların, göllerin ve göletlerin doluluk oranını ve çevresel sorunlarını konuştu. Başkan Çeltik, turistik doğa alanlarının korunması gerektiğini belirterek, “İklim değişikliği günah keçisi değildir. Denetlemeler çoğaltılmalı ve sistemli şekilde yapılmalı” dedi

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
“İklim değişikliği günah keçisi değil”

JMO Antalya Şube Başkanı Çeltik, Burdur’da bulunan İnsuyu Mağarası’nın kurumasının temel sebebinin tamamen insan kaynaklı olduğunu belirterek, “Antalya’da, İnsuyu Mağarası durumunda olan bir mağara yok. Barajların doluluk oranı önceki yıllara oranla gayet iyi. Baraj ve göletlerde iyi seviyede suyumuz var fakat göllerde ve yeraltı kaynaklarında aynı durumu belirtemeyiz. Su seviyelerinin durumu tarım dönemi ile azalır. Göller ve yeraltı suları daha dikkatli dağıtılmalı” ifadelerini kullandı.

“DENETİMLER ÇOĞALTILMALI”

 Antalya’da ciddi bir atık yönetimi problemi olduğunu belirten Başkan Çeltik, “Doğaya attığınız şey bir şekilde insana geri dönüyor. Antalya’da ciddi bir geri dönüşüm problemi var. Hatta zeytin karasuyu problemi bunlardan birisi. Bu konuda yönetmelikte bir problem yok fakat denetimlerde ciddi bir sorun var. Yağış zamanında suların derelere, derelerden de yer altı suyuna veya denize karışıyor. Bu konunun denetlenmesini istiyoruz. Bazı işletmeler kimyasal atıklarını dönüştürmek yerine salıyor ve yeraltı suyuna karışıyor. Topraklarımız, sularımız, denizlerimiz kirleniyor. Halbuki bu durumun denetimini yapmak çok kolay. İşletmeye ne kadar ürün geldiği, ne kadar ürün çıktığı, ne kadar yan ürün olduğu hesaplamaları ile bu kirliliğin önüne geçilebilir. İklim değişikliği günah keçisi değildir. Denetlemeler çoğaltılmalı ve sistemli şekilde yapılmalı” diye konuştu.

Ziya Nur SEZEN

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Antalya Kepez'de 25 m² dükkan icradan satılık

Antalya Kepez'de 25 m² dükkan icradan satılık