NASA'nın tespit ettiği delik Güneş fırtınasıyla sonuçlanacak ve saatte 2,9 milyon kilometre hıza ulaşan güneş fırtınası bugün Dünya'ya ulaşması bekleniyor. Uzmanlar, güneş fırtınasının internet veya elektrik sistemlerinde kesintilere neden olabileceğine dikkat çekiyorlar. Koronal delik, Güneş'in koronasındaki karanlık bir bölgedir ve çevreleyen plazmaya kıyasla daha soğuk ve daha az yoğun olduğu için karanlık görünür. Bu bölgeden gaz ve güneş rüzgarlarının Dünya'ya akması bekleniyor.
Güneş rüzgarlarının Dünya'ya ulaştığında daha düşük yoğunlukta olmalarına rağmen, yine de uydu sistemleri için risk oluşturabilirler ve Kuzey Işıkları gibi bazı bölgelerde auroraların tetiklenmesine neden olabilirler. NASA'nın Goddard Uzay Uçuş Merkezi'nden Alex Young'a göre, bugün Dünya'yı vurabilecek koronal deliğin çapı yaklaşık 300.000 ila 400.000 kilometre arasında ve 20 ila 30 Dünya büyüklüğündedir.
KORONAL DELİK NEDİR?
Koronal delik, tek kutuplu manyetik bir alan bölgesidir ve güneş rüzgarlarının uzaya daha kolay kaçmasına izin verir. Bu, nispeten hızlı güneş rüzgarı akışlarına neden olur ve aşırı ultraviyole ve yumuşak X-ışını güneş görüntülerinde gözlemlenebilir. Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi'ne (NOAA) göre, koronal delikler, Dünya'nın manyetik alanında bozulmalara ve geomanyetik fırtınalara neden olabilirler ve bazen radyo kesintilerine neden olabilirler.
(HABER MERKEZİ)