Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Gündem Yasadışı tütün satışı Antalya’da tavan yaptı

Yasadışı tütün satışı Antalya’da tavan yaptı

Antalya’da yasadışı tütün satışı noktalarının sayısı artıyor. Bu durum yerel esnafta gelir kaybına neden olurken beraberinde devletin vergi gelirlerini olumsuz etkiyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Yasadışı tütün satışı  Antalya’da tavan yaptı

Yasadışı tütün mamulü ticaretiyle mücadele ülke ekonomisi açısından büyük önem arz ediyor. Emniyet birimlerinin yasadışı ticareti ve bu ticarete karışanları yakalamaya yönelik mücadelesi yurt genelinde sürüyor. Antalya Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından şubat ayında yapılan kaçak tütün operasyonunda maddi değeri yaklaşık 1 milyon 200 bin TL olduğu tahmin edilen yasadışı ürünler ele geçirildiği öğrenildi. Operasyon kapsamında 3 milyon 543 bin 600 adet gümrük kaçağı boş makaron, 27 bin 760 içi tütünle doldurulmuş makaron, 251 kilogram tütüne el konulduğu bilgisine ulaşıldı. Buna ek olarak emniyet birimleri tarafından yıl boyunca yapılan operasyonlarda boş makaron, doldurulmuş makaron sigara ve kıyılmış tütün ve paketli tütün gibi kaçak yollarla piyasaya sürülmeye çalışılan yüz binlerce kaçak ürüne engel olundu.

 

KAÇAK TÜTÜN SATIŞI ARTMAYA BAŞLADI

Antalya’da bir yandan tütün mamulleri üzerinden haksız kazanç sağlayan suç organizasyonlarıyla mücadele aralıksız bir şekilde devam ederken diğer yandan yasa dışı tütün satışı noktalarının sayısında da artış yaşandığı görülüyor. 2020 Yılı itibariyle yasadışı sarmalık kıyılmış tütün satan noktalarının sayısının ikiye katladığı tahmin ediliyor.

 

DEVLETE DE VERGİ KAYBI

2022 Yılı verilerine bakıldığında Antalya’nın Türkiye’de en fazla yasadışı tütün satışı noktasına sahip şehirlerin başında geldiği belirtiliyor. Neredeyse mahalle sayısı kadar yasadışı tütün mamulü satış noktası olan Antalya’nın; İzmir, Adana ve Bursa gibi illeri geçerek en çok yasa dışı tütün satış noktası bulunan 5 ilden 1’i haline geldiği iddia ediliyor.  Yasadışı kaçak tütün satış noktaları halk sağlığının yanı sıra devlete de milyarlarca lira vergi kaybına neden oluyor. Özellikle yerel esnaf bu durumdan ciddi anlamda olumsuz etkileniyor ve oluşan haksız rekabet ortamı gelir kaybına neden olurken beraberinde istihdam kaybını tetikliyor.

 

Ayrıca sadece tütün değil, hızlı tüketim sektöründeki diğer ürünlerin kaçak olarak ticaretine zemin oluşturabilme tehlikesi de yaratıyor. Yasadışı sarmalık kıyılmış tütün satan noktalarının sayısı arttıkça, başta okul çağındaki gençler olmak üzere tüketiciler bu ürünlere her geçen gün daha kolay ulaşabiliyor.

 

Haber Merkezi

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
HEPİNİZ SUÇ İŞLİYORSUNUZ

HEPİNİZ SUÇ İŞLİYORSUNUZ