Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Gazetesi Gündem Tarihçi Doktor ve Siyasetçi Tarık Ziya Ekinci Hayatını Kaybetti

Tarihçi Doktor ve Siyasetçi Tarık Ziya Ekinci Hayatını Kaybetti

Tarihçi, doktor ve siyasetçi Tarık Ziya Ekinci, 99 yaşında vefat etti. Türkiye İşçi Partisi'nin eski Diyarbakır Milletvekili ve Türk Tabipleri Birliği Yüksek Onur Kurulu üyesi olan Ekinci, sosyalist hareketin önemli isimlerinden biriydi.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Tarihçi Doktor ve Siyasetçi Tarık Ziya Ekinci Hayatını Kaybetti
MUHABİR: Kardelen Özdemir

Tarık Ziya Ekinci, 1925 yılında Diyarbakır'ın Lice ilçesinde doğdu ve 1949 yılında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'nden mezun oldu.

İç hastalıkları uzmanı olan Ekinci, Paris Tıp Fakültesi'nde ihtisas yaptı ve dâhiliye uzmanı olarak kariyerine devam etti.

Siyasi ve Mesleki Kariyer

Tarık Ziya Ekinci, 1965 seçimlerinde Türkiye İşçi Partisi'nden (TİP) Diyarbakır milletvekili seçilerek siyasi kariyerinde önemli bir adım attı. Ayrıca, Diyarbakır, Mardin ve Siirt Tabip Odaları Başkanlığı görevlerinde bulundu ve Türk Tabipleri Birliği (TTB) Yüksek Onur Kurulu üyeliği yaptı.

Ekinci, Siverek Sıtma Savaş Hekimliği, Diyarbakır Merkez Belediye Başhekimliği, Lice Hükûmet Hekimliği gibi çeşitli sağlık görevlerinde bulundu. Sosyalist Kültür Derneği'nin kuruculuğunu ve yöneticiliğini üstlenmiş, serbest doktorluk ve yazarlık yapmıştır.

Ekinci, 12 Mart darbesi sırasında Diyarbakır Sıkıyönetim Cezaevi'nde "Kürtçülük propagandası" yaptığı iddiasıyla TCK'nın 142/1. maddesinden üç yıl ceza almış ve iki yıl tutuklu kalmıştır. 2008 yılında, Ahmet İnsel ve Baskın Oran'ın başlattığı 'Ermenilerden Özür Diliyorum' kampanyasına destek vererek toplumsal barış ve uzlaşma çabalarına katkıda bulunmuştur.

Tabip Odası 'Acı Kaybımız' Yazarak Duyurdu

Tarık Ziya Ekinci'nin vefatını İstanbul Tabip Odası sosyal medya hesabından duyurdu. Açıklamada, “Acı Kaybımız” ifadesiyle Ekinci’nin 99 yaşında hayatını kaybettiği belirtildi. Açıklamada, Ekinci’nin sosyalist hareketin önemli bir ismi olduğu, hekim camiasına ve sevenlerine başsağlığı dilendi.

Tarık Ziya Ekinci’nin hayatı, Türkiye’nin sosyalist hareketinin, sağlık sektörünün ve tarih yazımının önemli bir parçası olarak hafızalarda kalacaktır.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Burdur Hacılar Büyük Höyük Kazısı'na Refik Hoca'yı anarak başladılar

Burdur Hacılar Büyük Höyük Kazısı'na Refik Hoca'yı anarak başladılar