Bitkilerin kontrollü ortamda yetiştiği yerin sera olduğunu belirten ZMO Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. Dursun Büyüktaş, “Antalya’da ki seralar genellikle ısıtılmayan seralar. Sadece don riskinden korunma amaçlı sobalar ile ısıtılan seralar. Eğer don riski olursa ürünlerdeki hasara bağlı olarak kısmi bir düşüklük olabilir. Bu durumda fiyatlara biraz etki eder. Çiftçi kendi önlemini alıyor. Don riskine karşı Tarım Sigortaları Havuzu, don tehlikesi için sigorta yaptırmış bir çiftçinin don zararını karşılıyor” diye konuştu.
“BİTKİ GELİŞİMİ YAVAŞLAYABİLİR”
Başkan Dursun Büyüktaş, “Bitki gelimi sıcaklığa bağlı elbette yavaşlayacaktır. Genellikle 10-12 derecenin altındaki sıcaklıklarda bitki gelişimi yavaşlar. Bitki gelişimi yavaşladığı için hasat edilen ürünler azalacağı için pazara giren üründe azalır. Bu durumda fiyatlarda yukarıya doğru oynamayı az da olsa tetikleyecektir. Büyük bir don tehlikesi yok. Antalya biraz daha şanslı, iç kesimlere göre sıcaklıklar daha iyi. Aralık ayının uzun yıllık ortalama sıcaklığı 4,8 derece. Bu sene için ise 8 derece. Bu verilere göre Antalya’da beklendiği gibi bir don zararının olacağını zannetmiyorum” diye konuştu.
Arda KIR