Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, Konyaaltı Sahili’nde gerçekleştirdiği son dalışta kalamar yumurtalarını görüntüledi. Su altı kameralarıyla deniz altını keşfeden Gökoğlu, kalamarların yumurtalarının deniz ekosistemindeki rolü ve karşılaştığı tehlikeler hakkında önemli bilgiler sundu. Prof. Dr. Gökoğlu, trol teknelerin ağlarının denize bırakılmasının kalamar sayısını nasıl etkilediğini detaylı bir şekilde açıkladı.

Gökoğlu Konyaaltı Sahili'nde Kalamar Yumurtalarını İnceledi

Trol tekneler ağlarını sürükleyerek bırakıyor

Prof. Dr. Gökoğlu, yaptığı açıklamada trol teknelerin ağlarını denize bırakmasının kalamar yumurtalarına büyük zarar verdiğini belirtti. "Her canlının bir düşmanı var ama en büyük düşman insanın kendisi. Trol tekneler ağlarını sürükleyerek bıraktığı zaman; yumurtaların büyük bir kısmı dibe çöküyor, üstü çamurlanıyor, oksijen alışverişi kesildiği için ölüyor," diyen Gökoğlu, bu durumun kalamar nüfusunun azalmasına neden olduğunu ifade etti.

Antalya'da O Özel Hastane Mühürlendi! Antalya'da O Özel Hastane Mühürlendi!
Gökoğlu Konyaaltı Sahili'nde Kalamar Yumurtalarını İnceledi

Enzim salgılıyor yumurtadan çıkıyor

Gökoğlu, Konyaaltı Sahili’nde karşılaştıkları kalamar yumurtalarının detaylarını da paylaştı. Gökoğlu, 'Konyaaltı Sahili'nde karşılaştığımız yumurtalar, kalamar yumurtaları. Kalamarlar yumurtalarını yerden yükselen objelere bırakır, iple temas ettirmemeye çalışır. Yumurtalar, bıraktığı yerde şeffaf eldivenin parmağı şeklinde boğum boğumdur. Her bir boğumun içinde bir larva var, hareketli larvalar. Açılmaya doğru daha da belirginleşiyor, yumurta şişiyor, belli büyüklüğe geldikten sonra larva o yumurtayı delip çıkıyor. Bir enzim salgılıyor, yumurtadan çıkıyor, yavru kalamar olarak doğaya katılıyor' dedi.

Gökoğlu Konyaaltı Sahili'nde Kalamar Yumurtalarını İnceledi

en büyük düşman insan

Gökoğlu, ''Her canlının bir düşmanı var ama en büyük düşman insanın kendisi. Trol tekneler ağlarını sürükleyerek bıraktığı zaman; yerden yükselen kalamar yumurtalarını mahvediyor, bozuluyor. Yumurtaların büyük bir kısmı dibe çöküyor, üstü çamurlanıyor, oksijen alışverişi kesildiği için ölüyor. Neslinin azalmasına neden oluyor. Konyaaltı Sahili'nde belli noktalara şamandıralar yüzeye çıkmayacak şekilde ipli şamandıralar bırakılmalı. Dipten 5 metre yükselecek şamandıra olmalı, bu şekilde kalamarlar iplerine yumurta bırakabilir. Kışın eldiven şeklinde adeta çiçek açmış gibi görebilirsiniz'' diye konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı