Adını Hatay'ın Haytalı köyünden alan ve geleneksel bir lezzet olan Haytalı, hem tatlı hem de serinletici özelliği ile yaz günlerinin vazgeçilmezi oluyor.
Haytalı Nedir?
Geçmişi çok eskilere dayanan Haytalı, özellikle sıcak havalarda ferahlatıcı etkisiyle bilinen bir tatlıdır. Bici bici ile karıştırılabilen bu tatlı, en iyi şekilde Hatay'da yapılmaktadır.
Haytalı Malzemeleri Neler?
Muhallebisi İçin:
2,5 yemek kaşığı toz şeker
2,5 su bardağı su
3 yemek kaşığı mısır nişastası
1/2 su bardağı soğuk süt
Buzu İçin:
2 su bardağı su
1 yemek kaşığı gül suyu (veya gül şurubu, pancar suyu)
1/2 çay bardağı toz şeker
1/8 çay kaşığı kırmızı gıda boyası (isteğe bağlı)
Üzeri İçin:
3 top vanilyalı dondurma
Haytalı Nasıl Yapılır?
Muhallebi Hazırlığı:
Su ve şekeri bir tencereye alın ve kaynatın.
Nişasta ve sütü karıştırarak çözdürün. Bu karışımı kaynayan şekerli suya ekleyin ve sürekli karıştırarak koyu bir kıvam alana kadar pişirin.
Muhallebi istenilen kıvama geldiğinde, hafifçe ıslatılmış bir borcam kabın içerisine dökün ve soğuması için buzdolabına kaldırın.
Buz Hazırlığı:
Su ve şekeri bir kaba alıp, şeker eriyene kadar karıştırın.
Gül suyu ve gıda boyasını ekleyip iyice karıştırın. Bu karışımı donması için buzluğa koyun.
Servis:
Soğuyan muhallebiyi dilimleyin ve bir kaseye alın.
Donmuş buzu kırarak muhallebinin üstüne ekleyin.
Üzerine bir top vanilyalı dondurma ilave edin ve hemen servis edin.
Not: Gıda boyası kullanmak istemiyorsanız, pembe rengi vermek için gül suyu yerine gül şurubu veya bir miktar pancar suyu kullanabilirsiniz.