Galatasaray Kulübü, Trendyol Süper Lig’in 25. haftasında oynanacak Fenerbahçe derbisinin yabancı hakem tarafından yönetilmesi kararına sert tepki gösterdi. Sarı-kırmızılı kulüp, Türkiye Futbol Federasyonu’nu (TFF) tutarsızlıkla suçlayarak, alınan kararın Türk futbolu için kaos oluşturduğunu belirtti. Kulübün resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, "Türkiye Futbol Federasyonu, göreve geldiği günden bugüne kadar tekrar ettiği tutarsızlıklara bir yenisini daha eklemiştir" ifadeleri kullanılarak federasyonun çelişkili kararlar aldığı vurgulandı.

"TFF’nin Tutarsız Kararları Artık Şaşırtmıyor"

Galatasaray, TFF Başkanı’nın önceki açıklamalarına atıfta bulunarak, federasyonun verdiği kararlarla güven kaybettiğini dile getirdi. Açıklamada, "Seçildiği ilk gün kulüp başkanlarının PFDK’ya sevk edilmeyeceğini söyledikten sonra başkanlara ceza yağdırmaya başlayan, kulüp başkanlarının bir araya geldiği toplantıda 'Bundan sonra ortamı geren açıklama olursa karşısında beni bulur' dediği günün akşamı rakip kulüp asbaşkanının ortamı germek amacıyla kanal kanal gezmesine ses çıkaramayan, 'Ben olduğum sürece yabancı hakem olmayacak' dedikten birkaç ay sonrasında 'Her iki taraftan talep gelirse değerlendiririz' diyen, bugün ise futbolun amiri olduğunu hatırlayan federasyonun ve başkanının içine düştüğü tenakuz bizi artık şaşırtmamaktadır" ifadelerine yer verildi.

"Federasyonun Samimi Olmadığı Açıkça Ortada"

Galatasaray, federasyonun kritik maç öncesinde tarafsız bir yönetim göstermediğini savunarak, alınan kararların şeffaf olmadığını belirtti. Açıklamada, "Yukarıda sıraladığımız tutarsız söylemlerin üstüne TFF'nin, kritik maçımıza 1 saat kala, onayımız alınmadan, yapmış oldukları daveti bir reklam çalışması gibi basına sunması da kimin samimi olmadığını net bir şekilde ortaya koymaktadır" denildi.

Yabancı hakem ataması konusunda TFF’ye yöneltilen sorular şu şekilde sıralandı:

1.    "Bahsi geçen hakem MHK Talimatı gereği 2024 - 2025 sezonuna dair lisans çıkartmış, vize ücretini yatırmış ve İl Hakem Kurulu’na bu evraklarını ibraz etmiş midir?"

2.    "Muhtemel yabancı hakem 2 Ocak 2025 tarihinde ilan edilen Üst Klasman Hakemi Kadro Listesi’nin içinde yer almış mıdır?"

3.    "Yine MHK Talimatı uyarınca müsabakalarda görev alabilecek yabancı hakemler belirlenirken en basit şekil şart olan kursa katılım sağlamış mıdır?"

Anlık Anlatım | Anderlecht 2 - 2 Fenerbahçe Anlık Anlatım | Anderlecht 2 - 2 Fenerbahçe

Galatasaray, bu sorulara net yanıtlar verilmesi gerektiğini vurgulayarak, federasyonun belirlenen prosedürlere uyup uymadığının kamuoyuna açıklanmasını talep etti.

"Organize Kötülüğe Karşı Tüm Futbol Kamuoyunu Birleşmeye Davet Ediyoruz"

Galatasaray, yabancı hakem kararının rakip takım lehine bir sonuç oluşturmak için alındığını öne sürerek, federasyonun bu süreçte taraflı bir tutum sergilediğini iddia etti. Kulübün açıklamasında, "Kimler tarafından ısmarlandığı hepimizce malum olan hakem isimleri üzerinden yapılan ön hazırlıkları görüyoruz. Tüm çalışmaların bu maçta rakibimizin lehine bir sonuç oluşturmak, eğer bu olmazsa, daha önce örneklerini yaşadığımız gibi, maçı bitirtmeme çabası olduğunun farkındayız" ifadelerine yer verildi.

Türk futbolunun daha adil bir yapıya kavuşması için tüm spor kamuoyunu birlik olmaya davet eden sarı-kırmızılılar, "Türk spor kamuoyunu planlanmış bu organize kötülüğe, kardeşi kardeşe kırdırma çabasına karşı yek vücut olmaya davet ediyoruz" çağrısında bulundu.

Galatasaray taraftarlarına da çağrı yapılarak, maç sırasında sakin kalmaları ve tüm enerjilerini takımlarını desteklemeye harcamaları istendi. Açıklamada, "Taraftarlarımızdan tek ricamız, bu provokasyonlara karşı sakin kalarak, tüm enerjilerini sahadaki takımımıza destek vermeye harcamalarıdır. Adalet elbet yerini bulacak, sonunda yine iyiler kazanacaktır!" ifadeleri kullanıldı.

"TFF Futbolun Amiriyse Adalet Sağlamalı"

Galatasaray, Türkiye Futbol Federasyonu’nu bir kulübün çıkarlarını korumak yerine, tüm takımlar için adil bir yönetim anlayışı benimsemeye davet etti. Federasyonun kaos oluşturmayı bırakması gerektiği belirtilerek, "Türkiye Futbol Federasyonu’nu, eğer gerçekten futbolun amiri ise, birilerinin her istediğini yapmak yerine tüm kulüpler için adaleti getirmeleri gerektiği konusunda son kez uyarıyoruz. Bir kulübün federasyonu olmayı bırakın, daha fazla kaos oluşturmaktan vazgeçin, Türk futbolu için gerekeni yapın!" denildi.

Kaynak: İHA