Karadeniz Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Şağdan Başkaya, Anadolu Parsı'nın Türkiye genelinde artan bir yaygınlık gösterdiğini ve normalde insanlara yakın yerlerde yaşayıp kendisini koruduğu için genellikle görünmediğini açıkladı.
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Orman Fakültesi Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şağdan Başkaya, Anadolu Parsı'nın son zamanlarda Türkiye'nin farklı coğrafyalarında görülmesi hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu.
Özellikle son aylarda Anadolu Parsı ile ilgili haberlerin arttığını belirten Başkaya, yaptıkları çalışmalara göre bu nadir türün sayısının arttığını vurguladı. Devlet ve vatandaş bulgularının Türkiye haritasına yerleştirildiğinde, Anadolu Parsı'nın artık birçok bölgede sıkça karşılarına çıktığını gözlemlediklerini dile getirdi.
Başkaya, yıllardır yaptığı araştırmalar sonucunda Anadolu Parsı'nın Türkiye genelinde, Trakya hariç, yayılış gösterdiğini ifade etti.
Haritalandırdıkları verilere göre, Muğla'dan Artvin'e, Bursa'dan Kazdağları'na, Hakkâri'ye kadar Anadolu Parsı'nın geniş bir coğrafyada rastlanabileceğini ortaya koydu.
Prof. Dr. Şağdan Başkaya, Anadolu Parsı'nın normalde insanlara çok yakın yerlerde yaşadığını ancak kendini insanlardan koruduğu için genellikle görünmediğini belirtti. Yapılan takip çalışmalarında, hayvanın köy içlerinden geçtiği ve insanlardan uzak yerlerde ova arazilerinde de görülebileceği tespit edildi. Başkaya, 'Normalde insanlara çok yakın yaşıyor ama buna rağmen kendisini insanlardan koruduğu için onu göremiyoruz' şeklinde konuştu.