Trabzon'un zengin çeyiz kültürü, Olgunlaşma Enstitüsü tarafından düzenlenen 'Saklı Sandıklar Sergisi' ile gün yüzüne çıkıyor.

Gelinlik süs eşyalarından kanaviçeye kadar geniş bir yelpazede yer alan sergi, bölgenin gelenekleri, görenekleri ve sosyal yaşantısını yansıtarak, bu öğeleri desen ve motifleriyle kayıt altına almayı amaçlıyor.

Sergi, Trabzon ve çevresinde gerçekleştirilen uzun soluklu araştırmalar sonucunda, köy ve kasabalarda keşfedilen özellikle 'sandık çeyizi' olarak adlandırılan işlemeler, danteller, oyalar, beyaz işler ve yöresel kıyafetlerle dikkat çekiyor.

Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Sibel Karabina, sergideki ürünlerin gelecek kuşaklara rehber olacağını belirtirken, 'Saklı Sandıklar' temalı serginin 7 yıl önce başlatılan tema araştırmalarının bir ürünü olduğunu vurguladı.

Karabina, 'Buradaki desenler günümüzde saklı sandıklarda kalmış, gün yüzüne çıkmamış eserler. Bu desenleri dijital ortamda kayıt altına alarak el sanatları hafızamızı gelecek kuşaklara aktarmayı hedefliyoruz.' dedi.

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Celile Eren Ökten ise sergiyi ziyaret edenlerin Trabzon'un kültürel zenginliklerini görmesini arzu ettiklerini belirterek,

'Bu tür sergiler, sadece mirasımızı korumakla kalmıyor, aynı zamanda sanatın öğretimi, estetiğin öğretimi ve kadın iş gücünün istihdamı açısından da önem taşıyor. Hep birlikte bu güzelliklere destek vermeye devam edeceğiz.' şeklinde konuştu.