KAYNAK:İHA
Ağlasun ilçesine bağlı Burdur'un gizemli köşelerinden biri olan Sagalassos Antik Kenti, mevsimin ilk karının beyaz örtüsü altında adeta bir masal dünyasına dönüştü. Antik Psidia kentinin aristokratlar şehri olarak bilinen Sagalassos, Antoninler Çeşmesi başta olmak üzere birçok tarihi yapıyı barındırmasıyla öne çıkıyor.
Fransız gezgin Paul Luca tarafından 1706 yılında keşfedilen ve 2009'da UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınan Sagalassos, Roma İmparatorluğu döneminin en önemli şehirlerinden biri olarak tarih sahnesinde yerini almıştır.
Günümüzde dünya üzerinde sadece iki tanesi kalan aktif antik çeşmelerden biri olan Antoninler Çeşmesi, bu tarihi zenginliğiyle dikkat çekiyor.
Bin 700 metre rakım üzerinde, Akdağ yamaçlarında kurulan antik kent, sisler arasında gizlenmiş bir mücevher gibi ziyaretçilerini bekliyor. Girişte konutlar, aşağıda hamam, kireç ve metal fırınları, aşağı agora, çeşme ve odeon; daha yukarıda ise konutlar, sağ tarafta tiyatro, Neon kütüphanesi, Helenistik çeşme, seramik üretim merkezi, şehrin merkezinde yukarı agora, meclis binası, kilise, sol üst tarafta heroon, tapınak ve Cladius kapısı gibi tarihi izlerle dolu.
Sagalassos, yüksek rakımıyla dünyanın dört bir yanından gelen ziyaretçilere muhteşem doğa manzarası ve antik eserleriyle eşsiz bir deneyim sunuyor. Yılın dört mevsiminde yaşanan sisli, yağmurlu, karlı ve güneşli havalarda kendine has atmosferiyle adeta bir görsel şölen sunuyor.
2023 yılında bölgeye düşen ilk kar, antik kentin tarihi dokusunu daha da vurguladı. Dron kameralar tarafından kaydedilen görüntülerde, Antoninler Çeşmesi'nin berrak suyu ve ziyaretçilere tarihi bir yolculuk yaşatan antik kalıntıların karla kaplı güzellikleri göz kamaştırıyor.
Burdur'un eşsiz mirası Sagalassos, tarih ve doğa severleri kendine hayran bırakmaya devam ediyor.