Kaynak:İHA
Manisa'da düzenlenen ve UNESCO'nun Dünya Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'nde yer alan 484. Uluslararası Mesir Macunu Festivali, pandemi ve deprem gibi nedenlerle 4 yıldır gerçekleştirilememesinin ardından coşkulu bir kutlama ile yapıldı.
Festival, Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi Ayşe Hafsa Sultan tarafından yaptırılan Sultan Camisi kubbelerinden saçılan 7 ton mesir macunuyla renkli görüntülere ev sahipliği yaptı. Binlerce kişinin katılımıyla gerçekleşen festivalde CHP Genel Başkanı Özgür Özel de ilk kez genel başkan olarak yer aldı.
Festival, Manisa Hükümet Konağı önünde düzenlenen kortej yürüyüşü ile başladı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in yanı sıra Manisa Valisi Enver Ünlü, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek, AK Parti ve CHP Manisa Milletvekilleri, diğer siyasi parti temsilcileri, büyükelçiler, halk oyunları ekipleri ve vatandaşlar festivalde yer aldı.
Kortejde, Osmanlı döneminde yetişen temsili padişahlar ve şehzadeler ile yabancı ülkelerden gelen ekipler de yer aldı.
Manisa Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu oyuncularından seçilen temsili Hafsa Sultan, mesir macunu saçma beratını aldıktan sonra protokol üyeleri ile birlikte mesir macunlarını halka saçmaya başladı.
Sultan Camisi'nin minare ve kubbelerinden halka saçılan mesir macunları, her yıl olduğu gibi bu yıl da yoğun ilgiyle karşılandı. Ancak bu yoğun ilgi bazı kişilerin ezilme tehlikesi geçirmesine ve izdiham yaşanmasına neden oldu.
Özellikle gençlerin yoğun çaba sarf ettiği festivalde, birçok kişi mesir macununu kapabilmek için büyük mücadele verdi. Festivalin yerlilerinden Halil İbrahim Demirci, "Manisa'nın yerlisiyim. Dört yıldır mesirin olmasını bekliyordum. Sağ olsun 4. yıldan sonra Ferdi Zeyrek Başkanımız sayesinde oldu. 20-30 topladım. Savaştım, mücadele ettim" şeklinde konuştu.
Mesir macunu, Türkiye'de Kırkpınar yağlı güreşlerinden sonra en eski geleneklerden biridir.
484 yıl önce ortaya çıkan bu gelenek, Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi Hafsa Sultan'ın şifası için Merkez Efendi tarafından hazırlanan 41 çeşit baharatın karışımıyla yapılan macunla başlamıştır. Macunun içinde bulunan baharatlar arasında tarçın, karabiber, karanfil, zencefil gibi doğal bileşenler bulunmaktadır. Bu macunun hazırlanmasının ardından her yıl Nevruz gününde halka dağıtılması geleneği devam etmektedir.