İznik ilçesinde yer alan ve bin yedi yüz yıllık bir geçmişe sahip Roma Tiyatrosu ile iki bin üç yüz yıllık tarihi surlar, Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen restorasyon çalışmalarının ardından turizme kazandırıldı.

Makedonya Kralı Büyük İskender'in kumandanlarından Antigonius Monophthalmos tarafından M.Ö. 316 yılında kurulan

Bithynia, günümüzde hala Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı medeniyetlerinin izlerini taşıyan zengin bir tarihe sahip.

İznik ilçesi, bu tarihi zenginliği ile ön plana çıkıyor.

M.S. 2. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen ve Anadolu'da ayakta kalan en muazzam eserlerden biri olan İznik Tiyatrosu, arkeolojik kazılarla M.Ö. 6. yüzyıla kadar uzanan yaşam izlerine ev sahipliği yapıyor.

Tiyatro, bir dönem gladyatör dövüşlerine ev sahipliği yapmış ve daha sonra dini amaçlarla kullanılmıştır.

İznik'in tarihi surları da geçmişten günümüze uzanan bir koruma işlevi görmüştür.

Özellikle 358, 362 ve 368 yıllarındaki büyük depremlerde zarar gören surlar, İznik'in savunmasında önemli bir rol oynamış ve hatta tiyatro yapısının inşasında kullanılmıştır.

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin sponsorluğunda yıllardır devam eden kazı çalışmaları, 2016 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Arkeoloji Bölümü başkanlığındaki bir ekip tarafından yürütülmeye başlandı.

Prof. Dr. Aygün Meriç liderliğindeki ekip, tarihi yapıların restorasyonu ve turizme kazandırılması konusunda önemli adımlar attı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu'nun da katılımıyla gerçekleşen törenle, İznik Roma Tiyatrosu ve tarihi surlar artık ziyaretçilere açıldı.

Bu sayede, bölgeye olan ilgi artacak ve tarihi yapılar turizm potansiyelini daha da güçlendirecektir.