Samsun'un Çarşamba ilçesinde yer alan 'Hacıosman Ormanı', doğal sit ormanı olarak koruma altında bulunmakta ve yalnızca bilim adamlarına açık bir alan olarak dikkat çekiyor.
Toplam 127,77 hektarlık bir alana sahip olan Hacıosman Ormanı, Avrupa genelinde önemli bir yerleşim yerine sahip olan nadir ve tehlikeye maruz su basar ormanlar arasında öne çıkıyor.
Orman, içerisinde barındırdığı zengin bitki ve hayvan topluluğuyla özellikle sivri meyveli dişbudak, ova akçaağacı, doğu gürgeni, adi gürgen gibi endemik ağaç türlerini bünyesinde barındırıyor.
Ağaç katının boyutları 20 ila 40 metre arasında değişiyor. Hacıosman Ormanı'nda yapılan detaylı araştırmalarda, ağaç katına ait 12 takson, çalı katına ait 30 takson ve ot katına ait 68 takson tespit edildi.
Doğa Koruma ve Milli Parklar Samsun Şube Müdürü Samet Yılmaz, ormanın deniz seviyesinde ve düz bir arazi yapısına sahip olduğunu belirtirken, bu alanda sadece bilimsel amaçlı çalışmalara izin verildiğini vurguladı.
Ziyaretçi girişine kapalı olan Hacıosman Ormanı, özellikle ekosistem ve habitatın korunması amacıyla bu kısıtlamaya tabi. Orman, aynı zamanda orman ve kumul vejetasyonunu da içeriyor.