Çanakkale'nin Ayvacık ilçesine bağlı Şap köyünde, 400 yıllık bir geleneğin devamı olarak üretilen tepme peyniri, keçi ve koyun sütünden elde ediliyor.

Bu özel peynir, toprak altına gömülü testilerde 6 ay boyunca olgunlaşarak özel bir lezzet kazanıyor.

Tepme peyniri nasıl yapılır? Tepme peyniri tarifi

Şap köyünde tepme peyniri üretimini gerçekleştiren peynir üreticisi Nurşen Kaptan, tepme peynirinin nasıl yapıldığını açıkladı.

'Keçi ve koyun sütünden ürettiğimiz peynirimizi şırdan mayası ile mayalıyoruz. Yaklaşık 3-4 ay boyunca salamura olması için bekletiyoruz. Salamuradan sonra peyniri yıkayıp suyunu süzüyoruz. Ardından peyniri kurutuyoruz. Peyniri ufalayıp, testilere dolduruyoruz ve içine çörek otu ekliyoruz. Testiler hava almayacak şekilde kapatılıp, asma yaprağı ile örtülüyor. Bezle kapatılan ağızları ardından büyük bir kuyuya gömülüyor ve sulanarak 6 ay boyunca olgunlaşmaya bırakılıyor.'

Tepme peyniri ne kadar zamanda oluyor?

Şap köyü Muhtarı ve tepme peyniri üreticisi Nevzat Kaplan ise, geleneksel yöntemle ürettikleri tepme peynirinin 6 aydan daha uzun süre toprak altında kaldığını belirtiyor.

Geleneksel olarak devam eden tepme peyniri üretiminde, peynirler en az 6 ay boyunca toprak altında kalıyor. Bazı peynirler ise 5 yıl boyunca olgunlaşma sürecini tamamlıyor.

Tepme peyniri kaça satılıyor?

Talep oldukça yüksek ve kilosu 400 ile 500 TL arasında satılıyor. Geçen yıl 21 testi tepme peyniri üretirken, bu yıl üretim 27 testiye çıktı.

Şap köyü sakinleri, uzun yıllara dayanan bu geleneksel lezzeti yaşatmak adına özel talepler üzerine de tepme peyniri ürettiklerini vurguluyor.

Bu özel lezzeti yaşatmak adına coğrafi tescil işareti için başvuruda bulunuldu.