Fitch Ratings'in açıklamasına göre, Türkiye'nin yabancı para cinsinden (YP) borçlanma aracı ihraçlarındaki artış, yatırımcı duyarlılığının yükselmesiyle ivme kazanıyor ve bu durum, yakın vadeli refinansman risklerinin azaldığına işaret ediyor.

Fitch Ratings'in Değerlendirmesi

Fitch Ratings'in Türkiye Borçlanma Aracı Sermaye Piyasaları Gösterge Tablosu raporuna göre, önümüzdeki 12-24 ay içinde Türkiye'nin borçlanma aracı sermaye piyasası (DCM) ihraçlarının öncelikle ülke finansmanı, fon çeşitlendirme hedefleri ve İslami finansın geliştirilmesi gibi gündem maddelerine yönlendirileceği belirtiliyor.

Raporda ayrıca, DCM ihraçlarının çoğunlukla fırsatçı olmasının beklendiği ve orta vadede DCM'nin 450 milyar doları aşması ve sukuk ihraçlarının payının yüzde 20'yi geçmesinin tahmin edildiği ifade ediliyor.

Yatırımcıların Dönüşü

Raporda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın politika faizini yüzde 50'ye yükseltmesinin ardından yurt dışı yerleşik yatırımcıların geri dönmeye başladığına dikkat çekiliyor. Güçlü gelir tabanı, yönetilebilir borç amortismanları ve iyileşen finansman koşullarıyla genel devlet borcunun düşük olduğu da vurgulanıyor.

Büyük İkramiye Hayali Kuranlara Uyarı: Yılbaşı Bileti Alırken Dikkat! Büyük İkramiye Hayali Kuranlara Uyarı: Yılbaşı Bileti Alırken Dikkat!

Finansman Planı

Türkiye'nin 2023'te dış piyasalarda 10 milyar dolarlık tahvil ihraç ettiği ve mevcut finansman planında bu yıl için benzer bir tutarın öngörüldüğü belirtiliyor.

Bankalar ve Şirketlerin İhracı

Derecelendirilen bankaların ve şirketlerin geçen yılın ikinci yarısından bu yana yabancı para cinsinden borç ihraçları piyasalarına geri döndüğüne dair işaretler olduğu, erişimin iyileştiği ve uzun süren çok sınırlı ihraç döneminin ardından varlıklarını sürdürmek için stratejik hamleler yaptıkları ifade ediliyor.

Kaynak: AA