Filistin, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında "yakalama kararı" çıkartılması talebini değerlendiren Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) beyan sundu. Filistin'in sunduğu beyan, UCM'nin Filistin topraklarında suç işleyen İsrailli yetkililer hakkında yargı yetkisine sahip olduğunu vurguladı.
Filistin, UCM'nin siyasallaştırılmasını veya yargı yetkisinin baltalanmasını kabul etmeyeceğini belirtti. Beyanda, UCM'nin maruz kaldığı şantaj kampanyalarına rağmen yargı yetkisini koruması talep edildi.
Uluslararası Çevrelerin Engelleme Çabaları
Filistin Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Kuruluşların İşlerinden Sorumlu Müsteşarı Ömer Avadullah, bazı uluslararası çevrelerin, İsrailli suçluların uluslararası adalete teslim edilmesini engellemeye çalıştığını belirtti. İngiltere'nin Netanyahu ve Gallant hakkında UCM'den yakalama kararı çıkarılmasına ilişkin yaptığı ve sonra geri çektiği itiraza dikkat çekildi.
Avadullah, Filistin'in UCM'ye sunduğu beyanla, mahkemenin İsrailliler hakkındaki yargı yetkisini vurgulamak istediğini ifade etti.
İngiltere, 10 Haziran 2024'te UCM'ye yazılı beyanla gözlemlerini sunma talebinde bulunmuştu. İngiltere'nin bu talebinin, UCM'deki Filistin soruşturmasını yavaşlatabileceği yönünde eleştiriler yapıldı. Dönemin Başbakanı Rishi Sunak, yakalama kararına karşı çıkmıştı. Ancak, yeni Başbakan Keir Starmer'ın farklı bir tutum sergilediği belirtiliyor.
UCM'nin Amicus Curiae Usulü
UCM, yargılamanın herhangi bir aşamasında, davanın doğru şekilde karara bağlanması için gerekli görürse, devletler ve kuruluşlardan yazılı veya sözlü görüş bildirmelerine izin verebiliyor. Bu usul "Amicus Curiae" olarak bilinir ve bağlayıcı olmayan tavsiye niteliğindedir.
Netanyahu ve Gallant İçin Yakalama Kararı Başvurusu
UCM Başsavcısı Kerim Han, 20 Mayıs'ta Netanyahu ve Gallant hakkında yakalama kararı başvurusu yapmıştı. Han, Netanyahu ve Gallant'ın 8 Ekim 2023'ten itibaren Gazze Şeridi'nde "savaş suçları ve insanlığa karşı suçlardan" cezai sorumluluk taşıdığına inandığını belirtti. Suçlar arasında sivillere aç bırakma, kasıtlı öldürme, savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar yer alıyor.