Fethi Açıkel, Türkiye'deki doğum hızındaki düşüşü ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Nüfusun kendini yenileme eşiği olan 2.1 seviyesinin altındayız. Açık söylüyorum bu Türkiye açısından varoluşsal bir tehdittir; felakettir" açıklamasını yorumladı. Açıkel, bu ifadenin aslında "Erdoğan'ın politikalarının Türkiye'de bir nüfus azalmasına neden olduğunu itirafı" olduğunu belirtti. Yaptığı yazılı açıklamada, şu görüşlere yer verdi:
Türkiye'nin Nüfus Sorunu
TÜİK tarafından yayınlanan 2023 doğum istatistikleri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu verilere dayanarak yaptığı açıklamalar, uzun süredir dikkat çekilen nüfus artış hızının azalması ve Türkiye'nin yaşlanan nüfusu sorununun kabul edildiğini göstermektedir. Açıkel'e göre, Türkiye'de bir nüfus azalması yaşanıyor ve Cumhurbaşkanı Erdoğan bunu kabul etmiş durumda. Ancak Açıkel, AKP iktidarının, bu soruna neden olan neoliberal politikalarını gizlemek için konuyu kendi ajandasına uygun bir zemine çekmeye çalıştığını ifade etti.
AKP'nin Politikaları ve Sonuçları
AKP iktidarı, neoliberal politikalarıyla birlikte ümmetçi nüfus inşası politikaları yoluyla, Türkiye'nin ulusal refah devleti merkezli kalkınma ve sosyal dönüşüm politikalarını terk etti. Bu da eğitimli ve meslek sahibi gençlerin yurtdışına göçünü teşvik etti ve Türkiye'de kalan vatandaşları çocuk sahibi olamaz ve ailesini geçindiremez hale getirdi. Açıkel'e göre, son 22 yılda Türkiye'de uygulanan piyasacı ve Darwinist politikalar, nüfusun azalmasına ve toplumsal yeniden üretimin imkansız hale gelmesine neden oldu.
Sosyal Devletin Tasfiyesi ve Sonuçları
AKP iktidarının politikaları, Türkiye'yi katma değeri düşük, kayıtdışı ve niteliksiz bir ekonomiye dönüştürmeyi amaçlıyor. Bu da yüksek enflasyon, yaşam maliyetinin artması, güvencesizlik ve gelecek kaygısı gibi sorunları beraberinde getiriyor. Aileler, gelirlerinin büyük bir kısmını eğitim harcamalarına ayırmak zorunda kalıyor ve bu da aile kurmayı güçleştiriyor. Ayrıca, sosyal devletin tasfiye edilmesi ve kalkınma kurumlarının kapasitelerinin azaltılmasıyla vatandaşlar, temel haklarından mahrum bırakılıyor.
Genç Ailelerin Sorunları
Özellikle büyükşehirlerde yaşayan genç aileler, özelleştirme sonucu eğitim harcamalarının artmasıyla karşı karşıya kalıyor. Ayrıca, kiraların artması ve ev sahibi olma şansının azalması da genç ailelerin karşılaştığı zorluklardan biri haline geliyor. Araştırmalar, evlilik oranlarının düşmesinin sadece çocuk sahibi olma oranını değil, evlilik yaşını da etkilediğini gösteriyor. Gençler, işsizlik ve ekonomik belirsizlik nedeniyle aile kurmakta zorlanıldığını ifade etti.