Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), gazeteci Fatih Altaylı ile İlker Canikligil’in sahibi olduğu FluTV için YouTube üzerinden yayın yaptıkları gerekçesiyle 72 saat içinde lisans alma şartı koştu. Aksi halde kanallara erişim engeli uygulanacağı açıklandı.
Altaylı, hem sosyal medya hesabından hem de “Fatih Altaylı Yorumluyor” programında kararı sert sözlerle eleştirdi.
Bana Bildirilmiş Hiçbir Şey Yok
Altaylı, kararın medyada yer almasının ardından yaptığı ilk açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“Şu an itibarıyla bana bildirilmiş herhangi bir şey yok. Resmi bildirim yapıldığında yasalara saygılı bir gazeteci olarak elbette yükümlülüklerimizi yerine getiririz.”
Sadece Bize Uygulanan Hukuk Hukuk Değildir
Kararın ardından yaptığı yayında daha sert açıklamalarda bulunan Altaylı, RTÜK’ün keyfi uygulamalarla hareket ettiğini savundu:
“Bizden lisans isteme hakları falan filan yok da, onu bir peşin peşin söyleyeyim. Bu tamamen hukuksuz bir şeydir. Yani onlar istedi diye bu hukuki olmaz. Daha önce başkasından da istedi', o da hukuki olmaz. 'Daha önce şundan da istedi', hukuki olmayan bir şeyi kimden isterse istesin hukuki değil."
Neden Sadece İki Kanal?
Altaylı, RTÜK’ün neden sadece iki kanala bu yükümlülüğü yüklediğini sorguladı:
“Şeye gelince. Niye iki kanaldan? Benden, yani buradan ve Flu TV'den. Kardeşim Türkiye'de yüz binin üzerinde bildiğim kadarıyla YouTube kanalı var, YouTube yayıncısı var.Niye sadece ikisinden? Bizimle paralel yayın yapan, ismini vermeyeyim arkadaşlara hedef göstermek istemem ama, bizim yaptığımızın birebir neredeyse aynısını, aynıya yakınını yapan, yapmaya çalışan, iktidar yanlısı veya iktidar karşıtı başkaları da var. Hem de benden daha eskiler bu işteler hemen hemen hepsi. Onlardan niye yok? Niye sadece Fatih Altaylı ve Flu TV? Hukuksa herkese hukuk. Haksa herkese hak. Yani RTÜK başkanlık koltuğunu işgal etmiş zatın keyfine göre; 'Ben bunları sevmiyorum. Bunlardan isteyelim. Bunları seviyorum, bunlardan istemeyelim'. 'Bu bana yalakalık yapıyor, onlardan istemem. Bununla meyhaneye gidiyorum, onlardan da istemem. Bundan isterim'. Ne istiyorsun kardeşim? Sen kimsin? Hangi hakla ne istiyorsun?"
Yasa Emrederse Yaparız, Keyfî Kararlara Boyun Eğmeyiz
Altaylı, yasal yükümlülüklerden kaçmayacaklarını belirterek şu vurguyu yaptı:
“Yasaların açıkça emrettiği bir şey varsa yaparız. Ama hukuki olmayan herhangi bir şeyi bizden isteyemezler. Eşitlik ilkesine aykırı bir uygulama söz konusu.”
RTÜK’ün Yetki Alanı Dışındayız
Altaylı, YouTube yayıncılığının RTÜK denetimi altında olmadığını hatırlatarak şu sözlerle devam etti:
“Buranın adı Radyo Televizyon Üst Kurulu. Biz ne radyo ne televizyonuz. Platform da değiliz. YouTube yayıncısıyız. Bize dair bir yetki varsa ancak Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nda olabilir. O da tartışılır.”
Medya Görevini Yapıyor, Siz Baskı Uyguluyorsunuz
RTÜK’ün, İmamoğlu protestolarını canlı yayınlayan kanallara da ceza yağdırmasına tepki gösteren Altaylı, sözlerini şöyle tamamladı:
“Toplumun ilgisini çeken gelişmeleri vermek medyanın görevidir. Reytingler düşüyor çünkü insanlar gerçekleri izlemek istiyor. Bu cezalar, muhalif kanalları susturma çabasıdır.”