Kooperatifler Kanunu'nda yapılan değişiklikle, kooperatiflerin yönetiminde önemli yenilikler gündeme geldi. Yönetim kurulu üyelerinin belirli yükümlülükleri, Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenen Kooperatif Bilgi Sistemi'ne aktarmaları gerekliliği getirilmişti. Ancak, bu geçiş sürecinin tamamlanamaması durumunda Ticaret Bakanlığı, süreyi iki kez birer yıl uzatabilecek. Bu süre zarfında ise yükümlülüklere aykırı davrananlara cezai işlem uygulanmayacak.
Ana Sözleşme Süresi ve Rekabetin Korunması
Kanunla birlikte, kooperatiflerin ana sözleşmelerini uyumlu hale getirmeleri için öngörülen süre de iki yıl daha uzatıldı. Ayrıca, Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'da da değişiklikler yapıldı. Dolu kadrolarda derece değişikliği ve boş kadrolarda sınıf, ünvan ve derece değişiklikleri artık Rekabet Kurulu kararıyla yapılacak.
Ürün İhtisas Borsalarında Yeni Düzenlemeler
Ürün ihtisas borsalarıyla ilgili de önemli düzenlemeler getirildi. Ürün senetleri ve alivre sözleşmelere ilişkin işlemler artık ürün ihtisas borsaları tarafından yürütülecek ve takas işlemlerinde mali sorumluluk belirli limitler dahilinde olacak.
Lisanslı Depoculukta İdari Para Cezaları Artırılıyor
Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanunu'nda yapılan değişiklikle, lisanslı depoculukta aykırılıklara daha sert cezalar getiriliyor. İdari para cezaları artırılarak, lisanslı depo işletmelerine uygulanacak cezai yaptırımların etkinliği artırılmış oldu.
Kapalı Pazar Yerlerinin Kullanımında Değişiklik
Kapalı pazar yerlerindeki satış yerlerinin tahsis usulüyle kullanımıyla ilgili de düzenlemeler yapıldı. Pazarcıların maliyetlerinin azaltılması amacıyla, satış yerlerinin tahsisi usulüyle yapılması kararlaştırıldı.
İdari para cezaları
Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'da, "ceza hükümleri" başlığı "yaptırım hükümleri" olarak değişti.
Bu kanun uyarınca, malları süresinde teslim veya monte etmeyenler hakkında aykırılığı tespit edilen her bir işlem veya sözleşme için 2 bin 200 liraya, mal ve hizmetin satışından kaçınanlar hakkında aykırılığı tespit edilen her bir işlem veya sözleşme için 2 bin 200 liradan az olmamak üzere satışından kaçınılan mal veya hizmetin tüm vergiler dahil toplam satış fiyatının yüzde 10'u kadar idari para cezası uygulanacak.
Satış sonrası hizmetler kapsamında, üretici ve ithalatçılar hakkında, satış sonrası hizmet yeterlilik belgesi alınmaması durumunda 1 milyon 115 bin lira; Bakanlıkça oluşturulan sisteme kayıt yapılmaması veya kaydın güncellenmemesi durumunda her bir servis istasyonu için 18 bin lira; her türlü mecra ve faaliyetlerinde kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde "özel servis" ibaresini kullanmayan özel servis istasyonları hakkında 18 bin lira; satış sonrası hizmet yeterlilik belgesinin geçerlilik süresi boyunca asgari servis istasyonu sayısını sağlamayan üretici ve ithalatçılar hakkında eksik kalan her bir servis istasyonu için 124 bin lira idari para cezası uygulanacak.
Yükümlülüklere aykırı hareket eden üretici, ithalatçı veya özel servis istasyonları hakkında aykırılığı tespit edilen her bir işlem için 2 bin 200 lira idari para cezası uygulanacak.
Aykırılığın internet ortamı üzerinden gerçekleşmesi halinde Reklam Kurulu, içeriğin çıkarılması için ilgili internet sayfasındaki iletişim araçları, alan adı, IP adresi ve benzeri kaynaklarla elde edilen bilgiler üzerinden, elektronik olarak iletişim kurulabilecek araçlar ile bildirimde bulunulmasına, bu bildirime rağmen 24 saat içinde içeriğin çıkarılmaması halinde erişimin engellenmesine karar verebilecek.
Erişimin engellenmesi kararı esas olarak aykırılığın gerçekleştiği içerikle sınırlı olarak verilecek. Ancak, teknik olarak aykırılığa ilişkin içeriğe erişimin engellenmesi yapılamadığı veya ilgili içeriğe erişimin engellenmesi yoluyla aykırılığın önlenemediği durumlarda, internet sitesinin tümüne yönelik olarak erişimin engellenmesi kararı verilebilecek.
Yapı ruhsatı alınmış devre tatile konu taşınmazlarda, 1 Nisan 2022'den itibaren 5 yıl süresince ön ödemeli usulle satış da dahil olmak üzere devre mülk, mülkiyet payına bağlı ayni hak sağlayan devre tatil veya şahsi hak sağlayan devre tatil satışı yapılabilecek; kooperatif veya ticaret şirketi ortaklığı ya da dernek veya vakıf üyeliği suretiyle devre tatil hakkı tanınabilecek; devre tatile konu mal üzerinde ayni hak sahibi olmayanlar devre tatil satışı yapabilecek.
Fahiş fiyat uygulayanlara yüksek ceza
Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'da yapılan değişiklikle, üretici, tedarikçi ve perakende işletmeler tarafından bir mal veya hizmetin satış fiyatında fahiş artış yapılamasına dair hükme aykırı hareket edenlere, her bir aykırılık için 100 bin liradan 1 milyon liraya kadar idari para cezası uygulanacak.
Üretici, tedarikçi ve perakende işletmeler tarafından piyasada darlık yaratıcı, piyasa dengesini ve serbest rekabeti bozucu faaliyetler ile tüketicinin mallara ulaşmasını engelleyici faaliyetlerde bulunulamayacağı hükmüne aykırı hareket edenlere her bir aykırılık için 1 milyon liradan 12 milyon liraya kadar ceza verilebilecek.
Ticaret Bakanlığı, bu hükme bir takvim yılı içinde en az 3 defa aykırı hareket ederek idari para cezası uygulanan üretici, tedarikçi ve perakende işletmelerin iş yerlerini 6 güne kadar kapatmaya yetkili olacak.
İdari para cezalarının bir takvim yılına ilişkin toplam tutarı; işletmenin küçük ölçekli olması durumunda 20 milyon liradan, orta ölçekli olması durumunda 200 milyon liradan, büyük ölçekli olması durumunda 1 milyar liradan fazla olamayacak.
Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler Kanunu'nda yapılan değişiklikle, aykırı ürün ihraç edenlere, ürün güvenliğine ilişkin aykırılıkta 240 bin 566 liradan 2 milyon 405 bin 665 liraya kadar; diğer aykırılık durumlarında 96 bin 226 liradan 962 bin 265 liraya kadar idari para cezası uygulanacak.
TBMM Başkanvekili Celal Adan, teklifin kabul edilmesinin ardından, birleşimi, 28 Mayıs Salı saat 15.00'te toplanmak üzere kapattı.