Eylül ayı enflasyon verileri, hem ev sahipleri hem de kiracılar için büyük önem taşıyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), yarın saat 10.00'da bu verileri açıklayacak. Enflasyon, konut kiralarından market fiyatlarına kadar birçok alanda etkisini gösterecek.
Ekonomistlerin Beklentileri
AA Finans'ın Türkiye İstatistik Kurumu tarafından gerçekleştirdiği beklenti anketine göre, 17 ekonomistin katılımıyla yapılan çalışmanın sonuçlarına göre, eylül ayı enflasyon beklentilerinin ortalaması yüzde 2,09 olarak belirlendi. Ekonomistlerin eylül ayı için enflasyon beklentileri ise yüzde 1,50 ile yüzde 2,50 aralığında yer aldı.
Yıllık Enflasyon Tahminleri
Ankete katılan ekonomistlerin eylül ayı enflasyon beklentilerine göre, bir önceki ay yüzde 51,97 olan yıllık enflasyonun, yüzde 48,11'e ineceği öngörülüyor. Öte yandan, ekonomistlerin 2024 sonu enflasyon beklentisi ağustosta yüzde 43,23 olarak kaydedildi.
Yıllık enflasyon ne kadar 2024?
2024 yılı Ağustos ayında TÜFE yüzde 2,47 oranında artmıştır. Ağustos ayındaki gelişmeyle birlikte yıllık enflasyon bir önceki aya kıyasla 9,81 puan azalarak yüzde 51,97 düzeyinde gerçekleşmiştir. Yüzde 8,51 oranında artan Konut grubu fiyatları Ağustos ayı enflasyonunun temel belirleyicisi olmuştur.
2 aylık enflasyon farkı kaç oldu?
Ağustos ayı enflasyon verilerinin belli olmasıyla birlikte, memur ve emekli zammında belirleyici olan 2 aylık enflasyon farkı da belli oldu. Buna göre; Aylık enflasyon temmuz ayı için yüzde 3,32, ağustos ayı için de 2,47 olarak açıklandı. SGK ve Bağ-Kur emeklileri şimdiden yüzde 5,78'lik zam farkını elde etmiş oldu.
3 aylık enflasyon kaç oldu?
Üç aylık enflasyon oranı ise %22,81 olmuştu. Bu durumda emekliler ve memurlar için ilk 4 aylık oranlar da kesinleşmiş oldu. Peki bu oran emeklilerin ve memurların zamlarını nasıl etkileyecek biraz daha yakından bakalım.
Enflasyon Nedir?
Enflasyon, genel fiyat seviyesinin sürekli bir artış göstermesi durumudur. Bu, para biriminin satın alma gücünün azalması anlamına gelir; dolayısıyla tüketiciler, belirli bir miktar para ile daha az mal veya hizmet satın alabilir hale gelir. Enflasyon, ekonomideki mal ve hizmetlerin fiyatlarının ortalama değişimini yansıtan önemli bir göstergedir.
Enflasyon Nasıl Hesaplanır?
Enflasyon oranını hesaplamak için genellikle Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) veya Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) gibi göstergeler kullanılır. TÜFE, tüketicilerin satın aldığı mal ve hizmetlerin fiyatlarının zaman içindeki değişimini izlerken, ÜFE ise üretim aşamasındaki mal ve hizmetlerin fiyatlarındaki değişiklikleri takip eder. Enflasyon oranı, bu endekslerin belirli bir zaman dilimindeki yüzdesel değişim oranı olarak hesaplanır.