İstanbul Büyükşehir Belediyesi Medya A.Ş.'ye yönelik olarak başlatılan "Yolsuzluk" ve "Kent uzlaşısı" soruşturmaları kapsamında gözaltına alınan 106 kişiden 51’i tutuklanmıştı. Tutuklananlar arasında İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan ve Beylikdüzü Murat Çalık da var. Üç isim de görevden uzaklaştırıldı. Ayrıca Şişli Belediyesi’ne kayyım atandı.
Protestolar Devam Ediyor
Gerçekleştirilen soruşturmaya ülke çapında bir çok tepki geldi. çoğu şehirde halk sokaklarda protesto etmeye başladı. İstanbul Büyükşehir Belediye Binasının bulunduğunu Saraçhane'de başta olmak üzere ülkede halk sokaklarda protesto etmeye devam ediyor.
Çok Sayıda Protesto Gerçekleşti
Gerçekleştirilen protestolarda yüzlerce kişi gözaltına alınmış gözaltına alınanlarında bir çoğu tutuklanmıştır.
Bu gözaltı sürecinde neler yapılması konusunda İstanbul Barosu Mevzuatı Araştırma ve Geliştirme Komisyonu tarafından "Unutulmaması Gereken 19 Hakkın" başlığı altında gözaltına alındıktan sonraki haklarını açıkladı.
Protesto Hakkımız Var Mı?
İstanbul Barosu Mevzuatı Araştırma ve Geliştirme Komisyonu tarafından açıklanan bilgiye göre, "Barışçıl biçimde protesto etme hakkı önlenemez! Protesto etme hakkın Anayasanın 34.maddesi ve uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınmıştır."
Eylemde Yakalanırsam Ne Yapmalıyım?
İstanbul Barosu Mevzuatı Araştırma ve Geliştirme Komisyonu tarafından açıklanan bilgiye göre, "İsmini bulunduğun yerdekilere duyuracak şekilde bağır"
Param Yok Nasıl Avukat Tutarım?
İstanbul Barosu Mevzuatı Araştırma ve Geliştirme Komisyonu tarafından açıklanan bilgiye göre, "Talep etmen halinde İstanbul Barosu tarafından size "ücretsiz" olarak avukat atayacaktır. Yalnız değilsin, avukatın ve baromuz her zaman yanında!"
Eylemde Yakalanırsam Ne Demeliyim?
İstanbul Barosu Mevzuatı Araştırma ve Geliştirme Komisyonu tarafından açıklanan bilgiye göre, "Avukatın gelmeden ifaden alınamaz. imzalamama hakkın var, alındıysa bile imzalama"
Eylemde Gözaltına Alındım Susma Hakkım Var?
İstanbul Barosu Mevzuatı Araştırma ve Geliştirme Komisyonu tarafından açıklanan bilgiye göre, "Konuşmama hakkın olduğunu unutma" ifadeleri kullanıldı
Eylemde gözaltına alındım Telefonumu İstediler ne Yapmalıyım?
İstanbul Barosu Mevzuatı Araştırma ve Geliştirme Komisyonu tarafından açıklanan bilgiye göre, "Telefonlarını alamazlar, alırlarsa şifreni vermek zorunda değilsin" ifadesini kullandı.
Eylemde Yakalandım Evimi Aramak İstiyor Ne Yapmalıyım"
İstanbul Barosu Mevzuatı Araştırma ve Geliştirme Komisyonu tarafından açıklanan bilgiye göre, " Basit üst araması dışında detaylı üst araman yapılamaz, evin veya işyerin aranacaksa arama kararını görmeden ve avukatını aramadan aramalarına izin verme! Bunlar yapılırsa MUTLAKA avukatına bildirmelisin" dedi.
Eylemde Tutuklandım Yabancıyım ne yapmalıyım?
İstanbul Barosu Mevzuatı Araştırma ve Geliştirme Komisyonu tarafından açıklanan bilgiye göre, "Polis, yakınlarına veya yabancı uyruklu isen konsolosluğuna haber vermek zorunda, haber vermiyorsa bu konuda talepte bulunabilirsin!" ifadesini kullandı.
Eylemde yakalandım En Fazla Kaç Gün Gözaltında Kalırım?
İstanbul Barosu Mevzuatı Araştırma ve Geliştirme Komisyonu tarafından açıklanan bilgiye göre, "Gözaltı süren 24 saat, uzatma kararı verilirse en fazla üç gün daha gözaltında tutulabilirsin. Uzatma kararına itiraz edebilirsin. Polis itirazını hakime göndermek zorunda" diye kaydetti.
Gözaltı Koşulları Neler?
İstanbul Barosu Mevzuatı Araştırma ve Geliştirme Komisyonu tarafından açıklanan bilgiye göre, "10 Gözaltında kolluk, yemek vermek zorundadır! Aç ve susuz kalman, düzenli kullanman gereken bir ilacın verilmemesi, tuvalet ve temizlik koşullarının düzgün olmaması, nezarethane koşullarının havasız, dar ve karanlık olması, yatak ve battaniye verilmemesi halinde bu durumu avukatına bildirmen gerekir. 18 yaşından küçüksen 18 yaşından büyüklerle aynı yerde tutulmaman gerektiğini lütfen unutma" şeklinde konuştu
Gözaltına alındım Bilgi Vermek Zorunda Mıyım?
İstanbul Barosu Mevzuatı Araştırma ve Geliştirme Komisyonu tarafından açıklanan bilgiye göre, "Kendini ve yakınlarını suçlayan bir beyanda bulunmaya zorlanman kanunen yasak" ifadesi kullanıldı.
Ters Kelepçe İle Gözaltına Alınır Mıyım?
İstanbul Barosu Mevzuatı Araştırma ve Geliştirme Komisyonu tarafından açıklanan bilgiye göre, "Hangi yaşta olursan ol ters kelepçelenmenin birleşmiş milletlerce işkence kapsamında sayıldığını unutma" şeklinde açıklama yaptı.
Eylemde Gözaltına Alındım 18 Yaşından Küçüğüm Ne Yapmalıyım?
İstanbul Barosu Mevzuatı Araştırma ve Geliştirme Komisyonu tarafından açıklanan bilgiye göre, " 12-18 yaş aralığındaysan kelepçelenmen yasak! Avukatın Gelmeden Kesinlikle ifadeni alamazlar" dedi.
Gözaltına alındım Doktor Muayenesi Konusunda Neleri Bilmeliyim?
İstanbul Barosu Mevzuatı Araştırma ve Geliştirme Komisyonu tarafından açıklanan bilgiye göre, "Doktor kontrolüne götürülmeden nezarete indirilmen kanuna aykırı. Kötü muameleyi ispatlayabilmen ve sorumlulardan şikayetçi olabilmen için her 24 saatte bir ve adliye sevk edilmeden önce mutlaka doktor kontrolünden geçirilmen gerekir. İşkence yapıldıysa bu ispat edebilmen İçin son şans" ifadelerini kullandı.
Gözaltına Alındım Kadın Doktor Seçme Hakkım Var Mı?
İstanbul Barosu Mevzuatı Araştırma ve Geliştirme Komisyonu tarafından açıklanan bilgiye göre, "Kadınsan, kadın doktor talep etme hakkın olduğunu lütfen unutma!" denildi.
Doktor Kontrolü Sırasında Polis İçeri Girebilir mi?
İstanbul Barosu Mevzuatı Araştırma ve Geliştirme Komisyonu tarafından açıklanan bilgiye göre, "Doktor muayenesi sırasında ve raporun düzenlenirken polis dışarıda bulunmak zorundadır. Bu konuda doktorunu uyarıp, polis baskısı altında rapor tutmanın kanuna aykırı olduğunu söyleyebilirsin." şeklinde konuştu.
Gözaltına Doktor Kontrolünde Kelepçe Olur mu?
İstanbul Barosu Mevzuatı Araştırma ve Geliştirme Komisyonu tarafından açıklanan bilgiye göre, "Doktor muayenesi sırasında kelepçe takılamaz, bu insan hakları ihlalidir! kelepçenin çıkartılmaması halinde çıkartılmasını talep etmelisin" ifade etti
Gözaltı Muayenesinde Ne Talep Edebilirim?
İstanbul Barosu Mevzuatı Araştırma ve Geliştirme Komisyonu tarafından açıklanan bilgiye göre, "Biber gazı, tazyikli su, plastik mermi, jop, cinsel saldırı, çıplak arama ve benzeri yapılan işlem ve muameleler Avrupa insan hakları sözleşmesi kapsamında işkence (hem fiziksel ve hem psikolojik baskı ve şiddet) olarak nitelendirilmiştir. bu durumlardan herhangi birini yaşaman halinde doktorun tarafından tümünün adli rapora yazıldığına emin ol! adli tıp uzmanına sevkini iste!"
Gözaltında Kronik Hastalığım Varsa Rapora Yansır Mı?
İstanbul Barosu Mevzuatı Araştırma ve Geliştirme Komisyonu tarafından açıklanan bilgiye göre, " Astım, alerjik rahatsızlık, göğüs hastalıkları, kalp rahatsızlıkları, bağışıklık sistemi rahatsızlıkları gibi kalıcı rahatsızlıkların varsa bu hastalıkların doktorunun düzenleyeceği rapora yazıldığından emin olmalısın" şeklinde konuştu.
Darp İzlerim Raporda Çıkmadı Ne Yapmalıyım?
İstanbul Barosu Mevzuatı Araştırma ve Geliştirme Komisyonu tarafından açıklanan bilgiye göre, "vücudundaki işkence, darp izleri doktorun tarafından rapora geçirilmediyse; Avukatın tarafından fotoğraflandığından emin olmalısın. bu fotoğraflar çekilirken izin üstünü kapatmayacak şekilde bir bozuk paranın bu fotoğrafta çıkmasını sağla ki böyle bir durumda bu para fotoğrafın doğru renklendirilmesine ve ölçülendirilmesine yardımcı olsun. fotoğraf çekecek bir cihaz yok ise vücut resminin basitçe çizilmeli, çizilen resimde izlerin yerleri belirtilmelidir. bu resmin hem kendin hem de avukatın tarafından imzalanması çok önemli!" ifade etti.
Tutanağa Yazdırmayı Unutma
Son olarak İstanbul Barosu Mevzuatı Araştırma ve Geliştirme Komisyonu tarafından açıklanan bilgiye göre, "Yukarıdaki durumların herhangi birine aykırı bir durum yaşanması halinde bu durumun avukatın tarafından tutanağa yazdırılması gerektiğini ve avukatının her zaman yanında olduğunu lütfen unutma" ifadelerini kullandı.