Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından kabul edilen yeni konut kiralama düzenlemesi, ev sahiplerini zor durumda bırakacak önemli değişiklikleri içeriyor. Meclis’in onayladığı bu düzenleme, ev sahiplerinin belirtilen belgelerle birlikte 30 gün içinde eksiksiz bir bildirimde bulunmalarını zorunlu kılıyor. Süreye uyulmaması durumunda ise ciddi para cezaları uygulanacak.

İzin Belgesi ve Başvuru Süreci

Yeni düzenlemeye göre, konut kiralamak isteyenler için artık izin belgesi alınması gerekecek. Bakanlık tarafından verilecek bu belge, turistik amaçlı kiralamalar için gerekli olacak. Bağımsız bölüm için tüm kat maliklerinin oy birliğiyle alınmış kararın ibraz edilmesi zorunlu kılındı. İzin belgesi alma süreci tamamen kiraya verene ait olacak ve işlemler, Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu çerçevesinde A grup seyahat acentaları aracılığıyla yürütülecek.

İzin Belgesi Alımında Yeni Kurallar

İzin sahibi gerçek kişinin vefat etmesi durumunda, mirasçılar ölüm tarihinden itibaren 3 ay içinde başvuruda bulunmak zorunda olacak. Aksi halde, izin belgesi geçersiz sayılacak. Ayrıca, tüzel kişilerin tüzel kişiliğinin sona ermesi durumunda da izin belgesi geçersiz olacak. Ancak, kullanıcı hakları sözleşme süreci sona kadar geçerli kalacak.

SAMSULAŞ Emekçilerinden Grev Kararı! "Belediyeden Hassasiyet Bekliyoruz" SAMSULAŞ Emekçilerinden Grev Kararı! "Belediyeden Hassasiyet Bekliyoruz"

Kimler İzin Belgesi Alabilecek?

Turistik kiralama için verilen izin belgeleri, Kimlik Bildirme Kanunu hükümlerine göre geçerli olacak. İzin belgesi sahibi, bildirim yükümlülüğünden sorumlu tutulacak ve belirtilen süre sonunda sözleşme sona erecek. Yüksek nitelikli konutlarda ise izin belgesi düzenleme şartları aranmayacak.

İdari Para Cezaları ve Süreler

Yeni düzenleme ile izinsiz kiralama faaliyetlerine ve izin belgesi sahiplerine yönelik cezalar belirlenmiş durumda. İzin belgesi bulunmayan ve turistik amaçlarla konut kiralayan kişilere, her bir konut için 100.000 TL idari para cezası uygulanacak. Ayrıca, 15 gün içinde izin belgesi alma şartını yerine getirmeleri gerekecek. Belirtilen süre içinde izin belgesi almadan kiralamaya devam edenler için 500.000 TL idari para cezası uygulanacak ve bu kişilere tekrar 15 günlük süre tanınacak.

Kaynak: AA