Isparta'da Tarihi Eser Kaçakçılığı Operasyonu Düzenlendi Isparta'da Tarihi Eser Kaçakçılığı Operasyonu Düzenlendi


Salih Yön, sanat atölyesinin zemin katında mini bir etnografya müzesi oluşturdu, Antalya il merkezi, Döşemealtı, Çeltikçi, Burdur, Bucak, Ağlasun, İbradı yörelerinde 200- 300 yıl önce kullanılmış antika değeri yüksek eşyaların bir kısmını burada sergiledi.

 

 

Müzede taş el değirmeni, kömürlü ütü, gaz lambası, gaz ocağı, gece feneri, bakır kazan, tencere, tas, tava, ibrik, su saklama küpleri, çamurdan üretilmiş çanak- çömlek, beşik, elek, tırmık, kara sapan, yayık, at- eşek semeri, taş plak, gramofon, tüfek, kılıç gibi 2 binden fazla birçok çeşit eşya bulunuyor.

 

 

Doğup büyüdüğü Teke Yöresi'ndeki ailesinden, yakın akrabalarından, köylülerden topladığı antika eşyaları gözü bibi koruyan ressam Salih Yön'ün en büyük hayali ise büyükşehir ve alt belediyelerin kente bir etnografya müzesi kazandırması, geçmişin izlerini taşıyan eşyaların burada sergilenmesi, genç kuşaklara geçmiş ile ilgili ışık tutması, yerli ve yancıların ziyaretine açılması.

 

 

Antika eşya toplama merakının bir bisküvi kutusuyla başladığını, çocukluk yıllarında oynadığı mantar tabancasıyla devam ettiğini anlatan Salih Yön, "Atölyemdeki mini müzemi görmeleri, destek vermeleri için belediye başkanlarını, birçok kurumlarının yöneticilerini davet ettim. Eşyaları hayranlıkla incelediler, Antalya'ya bir etnografya müzesi kazandırılması için çaba gösterecekleri sözünü verdiler. Ancak yıllar geçmesine rağmen ilgilenen olmadı" dedi.

 

 

Salih Yön, antika eşyaların Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin yapımına başladığı kent müzesi, Kepez Belediyesi'nin eski dokuma fabrikası kompleksi içerisinde, Muratpaşa Belediyesi'nin de yerli ve yabancı turistlerin kolayca ulaşabileceği bir mekânda değerlendirmelerini istedi.DHA

 

 

Editör: TE Bilisim