Japon Deprem Bilimci Yoshinori Moriwaki, Erzincan’da düzenlenen bir deprem eğitiminde konuştu. Moriwaki, Japonya ve Türkiye’nin deprem ülkeleri olduğunu belirtti ve Türkiye’nin 81 ilinden 52’sinin birinci derece deprem bölgesinde yer aldığını ifade etti. Moriwaki, Türkiye’nin deprem geçmişini detaylı bir şekilde inceledi ve 1939’da Erzincan’da, 1941’de Tokat’ta ve 1999’da Gölcük’te yaşanan depremleri hatırlattı. Ayrıca, son yıllarda Doğu Anadolu Fayı’nın kırılmaya başladığını ve 6 Şubat depremini gördüğümüzü belirtti.

Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay: "Haklarımızı Çarpıtan Açıklamalara Karşı Mücadelemiz Sürecek!" Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay: "Haklarımızı Çarpıtan Açıklamalara Karşı Mücadelemiz Sürecek!"

Erzincan'da Japon Deprem Bilimci eğitim verdi

Moriwaki, Türkiye ve Japonya arasında deprem karşılaştırması yaptı ve 5,5 büyüklüğünde orta seviyede depremlerin en fazla Çin’de meydana geldiğini, Japonya’nın 4. sırada, Türkiye’nin ise 6. sırada olduğunu belirtti. Metrekare olarak bakıldığında Japonya 6., Türkiye ise 17. sırada yer alıyor. Tarihte en büyük depremlere bakıldığında; Türkiye’de 1939 yılında Erzincan’da 7,9 büyüklüğünde bir deprem yaşanırken, Japonya’da ise 2011 yılındaki Thoku depremi 9 büyüklüğünde oldu.

Erzincan'da Japon Deprem Bilimci eğitim verdi

Moriwaki, deprem eğitimlerinin önemine dikkat çekti ve Türkiye’de deprem eğitimlerinin yılda bir veya en fazla iki kez yapıldığını belirtti. Japonya’da ise ayda bir kere okulda, ayda bir kere de mahallede olmak üzere ayda iki kez eğitim verildiğini belirtti. Moriwaki, çocukların aldıkları eğitimle artık ne yapacaklarına alıştığını ve küçük yaştan eğitim verildiğini belirtti. Türkiye’de ise çocukların depremi duymasının, görmesinin engellendiğini belirtti. Moriwaki, depremdeki kötü görüntüyü göstermediklerini ancak depremi anlattıklarını belirtti.

Erzincan'da Japon Deprem Bilimci eğitim verdi

Editör: Tayfun Akyatan