Türkiye’de yıllardır yüksek olan enflasyon verileri 2025’in Mart Ayı’nda da düşmedi. TÜİK’e göre Mart Ayı enflasyonu yüzde 2,46, yıllık enflasyon ise yüzde 38,10 olarak açıklandı. Enflasyon Araştırma Grubu’na (ENAG) göre ise Mart Ayı enflasyonu yüzde 3.91 olarak açıklanırken yıllık enflasyon ise yüzde 75,20 olarak belirtildi. İstanbul Ticaret Odası (İTO) ise aylık enflasyonu yüzde 3,79 yıllık enflasyonu ise yüzde 46,23 olarak açıkladı. ENAG verilerine göre Mart Ayı’nda çeşitli mal ve hizmetler grubu yüzde 5,03, lokanta ve oteller yüzde 5,62, eğlence ve kültür yüzde 3,44, haberleşme yüzde 1,41, ulaştırma yüzde 2,91, ev eşyası yüzde 4,32, konut yüzde 3,20, giyim ve ayakkabı yüzde 4,46, gıda ve alkolsüz içecekler yüzde 4,46, diğer gruplar yüzde 4,78 oranında arttı. Birçok kalemde yaşanan artışın ortalaması ise yüzde 3,91 olarak yer aldı.
3 Farklı Kurum, 3 Farklı Rakam
Birleşik Kamu-İş Sendikası Antalya İl Başkanı Sadık Acar, enflasyon artışları sebebiyle emekçi ve emeklilerin maddi kayıplar yaşadığını belirterek, enflasyon farklarının aylık olarak ödenmesinin kayıpları azaltacağını ifade etti. Başkan Sadık Acar, “Türkiye’nin en büyük şehrinin belediye başkanın ilk olarak diploması iptal edildi. Hukuksuz ve adaletsiz şekilde gözaltına alındı arkasından da tutuklandı. Halk buna karşı büyük tepkiler verdi. Hukuk sürecinin işletilmeden İmamoğlu’nun tutuklanması ekonomiyi de etkiledi. Neticesinde gördük ki döviz ve altın arttı. Bunun yansıması da yavaş yavaş ekonomimizi etkilemektedir. Bu süreçte gıda giderleri arttı, doğalgaz zamlandı. Geçmiş yıllarda emeklilere ve çalışanlara enflasyon farkları 6 aylık değil aylık olarak ödenirse kayıplar daha az olur. 4 ay sonra belirlenecek enflasyon farkı şu an yaşanan kayıpları gideremeyecek. TÜİK, ENAG ve İTO’nun açıkladığı enflasyon rakamları birbirinden farklı, sokaktaki rakamlar daha da farklı. Biz yöneticilere şunu söylüyoruz; İtibardan tasarruf ederiz ama insanların ekmeğinden tasarruf yapmayız. Birleşik Kamu-İş olarak 4 kişilik bir ailenin sağlıklı beslenebilmesi için yapılan gıda harcamasının yanı sıra diğer ihtiyaçlarında yoksunluk çekilmeden yapılması gereken harcamaları dikkate alarak açlık ve yoksulluk sınırının araştırılması gerekiyor” dedi.
"Emekçi ve Emekli Kaderine Terk Edildi"
Başkan Acar, “Mart ayında da enflasyon yine zirve yaptı. TÜİK’İn açıklamasına göre Mart Ayı enflasyonu yüzde 2,46, yıllık enflasyon ise yüzde 38,10 olarak açıklandı. B rakamlar tabi ki kendi çıkarmak istedikleri rakamlar kendi rakamları değil. Baktığımız zaman piyasanın çok üstünde bir enflasyon olduğunu görüyoruz. ENAG’ın rakamlarına göre ise Mart ayı 3,91, yıllıkta ise 75,20 olarak açıklandı. Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu olarak Mart ayı sonunda yaptığımız değerlendirmede 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 26 bin TL’ye yaklaştı. Yoksulluk sınırı ise 78 bin TL’ye yükseldi. Ocak Ayı’nda memur, işçi ve emekli zam aldı. Bugün enflasyona bakıldığı zaman 3 aylık enflasyon yüzde 10’a yaklaştı. Toplu Sözleşmeye göre verilen zam 3 ay içerisinde eridi. Bugün çalışanların ve emeklilerin kayıpları artmaktadır. Zamdan sonra açlık sınırında olan bir aile bin 500 TL, yoksulluk sınırında olan bir aile ise 2 bin 900 TL civarı kayıp yaşadı. Enflasyon hızını almış rampa aşağı gidiyor. Hükümetin bununla ilgili herhangi bir önlemi yok. Çalışanlar ve emekliler kendi kaderine terk edilmiş durumda” dedi.